Cristian Popa: Deficitul de cont curent al Romaniei nu este alarmant atat timp cat este finantat

Data publicarii: 16-01-2008 | Finante-Banci

Deficitul de cont curent al Romaniei, estimat de BNR la 14% din produsul intern brut (PIB) pentru 2007, este mare dupa standardele internationale, insa nu este un motiv de alarma atat timp cat finantarea sa este asigurata, a spus miercuri viceguvernatorul BNR, Cristian Popa.

"Finantarea deficitului de cont curent nu se erodeaza", a declarat Popa la conferinta Euromoney de la Viena.

Oficialul BNR a exemplificat cu investitiile straine directe, care au insumat in primele zece luni din 2007 la 5,96 miliarde euro, peste nivelul din acelasi interval din 2006 - de 5,8 miliarde euro, fara a lua in calcul banii din privatizarea Bancii Comerciale Romane.

In primele 11 luni din 2007, investitiile straine directe - considerate cea mai sanatoasa forma de finantare a deficitului extern - au ajuns la 6,6 miliarde euro. "Aceasta arataca increderea investitorilor in Romania ramane puternica", a spus Popa.

Mai mult, expunerea investitorilor straini la Romania, stimulata in perioadele anterioae de perceptia pozitiva despre Romania, nu s-a redus, a precizat Popa, care a adaugat ca fondurile de la Uniunea Europeana vor asigura o alta sursa de finantare sanatoasa a deficitului balantei de plati.

Popa a mentionat, insa, ca banca centrala este si trebuie sa fie ingrijorata de deficitul de cont cutrent pentru ca adancirea sa poate aduce momente de corectie a cursului de schimb al leului, care are efect asupra inflatiei - elementul tintit de banca centrala.

Exemplul Baltic: deficite externe uriase, care nu ingrijoreaza pentru ca pot fi finantate

"Daca ar fi sa ne luam dupa unii analisti, care arata deficitul de cont curent urias din Letonia, de 25% din PIB, ar trebui sa ne mire ca mai suntem in viata", a declarat, amuzat, guvernatorul bancii centrale din Letonua, Ilmars Rimsevics, la conferinta Euromoney.

El a explicat ca este intrebat adesea pana la ce nivel ar putea urca deficitul balantei de plati in mica tara baltica si ce se bva intampla daca va creste chiar mai mult de 25%.

"Raspund intotdeauna ca indiferent daca deficitul extern este de 30% sau 40% din PIB, ce este important este ca el sa fie finantat si nu este o problema atat timp cat finantarea este asigurata", a declarat Rimsevics.

Analistii Erste si BCR spun ca deficitul extern al Romaniei, desi mare, este "gestionabil"

"Credem ca deficitul de cont curent al Romaniei este intradevar mare, dar este gestionabil", a spus Rainer Singer, seful departamentului de cercetare macroeconomica de la Erste Bank.

De asemenea, economistul sef al BCR, Lucian Anghel, spune ca deficitul de cont curent este finantat din investitii straine directe si din fondurile europene si se va plafona in urmatorii 2-3 ani, dupa ce va ajunge la 15% in 2008 si 2009.

"Pe termen mediu, consumul va fi acoperit din cein ce mai mult din productia interna", a spus miercuri Anghel.

Totusi, ceea ce s-a schimbat in ultima perioada nu tine neaparat de economia romaneasca, ci de ingrijorarile investitorilor,in contextul turbulentelor internationale si aversiunii la risc.

"Perceptia investitorilor e cea care s-a schimbat, deoarece fundamentele economiei romanesti au ramas aceleasi", a conchis seful departamentului de cercetare al Erste Bank, Rainer Muenz.

NewsIn