Guvernul spera sa obtina peste 600 milioane de lei din taxa auto, in 2008

Data publicarii: 16-01-2008 | Economie

Guvernul spera sa obtina in acest an din taxa auto peste 600 de milioane de lei, o suma ceva mai mica fata de anul trecut. In 2007, dupa primele zece luni si jumatate, statul incasase din taxa de prima inmatriculare 787,06 milioane lei adica aproximativ 225 milioane euro.

Taxa de prima inmatriculare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator si capacitatea cilindrica a masinii.

Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara catalizator si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

Modificarile aduse taxei, prezentate pe larg de presa in ultima perioda, care citeaza surse guvernamentale, ar putea duce ca valoarea taxei de prima inmatriculare sa creasca de aproape trei ori in cazul masinilor noi, urmand sa scada proportional cu vechimea, in cazul autovehiculelor cu aceeasi cilindree si incadrate in aceeasi norma de poluare Euro.

In noul sistem de calcul, cea mai mare taxa ar urma sa fie, conform surselor guvernamentale, de 5.500 de euro, fiind valabila in cazul unei masini non-Euro cu cilindreea de peste 3.000 de centimetri cubi veche de circa zece ani. Modificarile, ce vor face obiectul unei hotarari de guvern, ar putea include, conform declaratiilor anterioare ale premierului Tariceanu, posibilitatea restituirii valorii reziduale a taxei atunci cand autovehiculul inmatriculat in Romania se vinde unei persoane dintr-un alt stat membru sau intr-o tara terta, dar si posibilitatea contestarii taxei.

The Money Channel