Parlamentul European a adoptat reglementarile privind creditele acordate populatiei

Data publicarii: 16-01-2008 | Finante-Banci

Parlamentarii Uniunii Europene (UE) au adoptat miercuri noi reglementari pentru a incuraja competitia in sectorul creditelor de consum si pentru a scadea costurile creditarii pentru cei 490 de milioane de cetateni europeni, consemneaza Reuters.

Parlamentul European a votat proiectul cu 695 de voturi pentru, 7 impotriva si 20 de abtineri, pe baza unui compromis larg intre partidele politice, sustinut preliminar de statele membre UE, care au un cuvant comun in acest sens.

In conformitate cu noile reglementari, populatia va avea acces la informatii standardizate despre credite, astfel incat va putea compara cu usurinta ofertele si astfel va sustine competitia in scopul scaderii ratei anuale a dobanzii.

Persoanele vor avea, totodata, dreptul de a se retrage dintr-un credit in decurs de 14 zile, aspect nou in multe dintre statele membre UE, si de a rambursa creditul in avans.

Reglementarile se refera la imprumuturi personale cuprinse intre 200 de euro si 75.000 de euro (297 dolari si 111.200 dolari), iar scopul lor este de a deschide piata dincolo de granitele nationale.

Statele membre ale Uniunii Europene (UE) cazusera de acord, la sfarsitul saptamanii trecute, cu privire la noile reguli pentru creditele de consum acordate populatiei, ca urmare a sprijinului primit din partea a doua din cele mai mari partide din Parlamentul European (PE), arata un document obtinut de Reuters.

"Statele membre ale UE au cazut de acord asupra unui compromis care se apropie de forma amendamentelor propuse de liberali si de socialisti", a declarat pentru Reuters o sursa avizata din Parlamentul European.

Comisarul european pentru protectia consumatorului, Meglena Kuneva, ceruse parlamentarilor sa voteze acordul.

"Astept cu nerabdare ca parlamentul sa ia decizia corecta pentru consumatori saptamana viitoare, sustinand acest acord", a declarat Kuneva, pentru Reuters.

"Noile propuneri de reglementare au scopul de a deschide o piata a creditelor de consum in valoare de 800 miliarde euro si care este in continuare foarte fragmentata in piete nationale, care refuza clientilor libertatea de alegere si preturi mai bune", a adaugat Kuneva.

NewsIn