Reprezentantii Comisiei Europene sunt de acord cu noua grila privind taxa auto

Data publicarii: 17-01-2008 | Economie

Rezultatul consultarilor pe care le-au avut miercuri autoritatile romane cu reprezentantii Directiei Generale pentru Taxe si Uniune Vamala, pe tema taxei auto, este in favoarea Romaniei, oficialii europeni fiind de acord cu noua grila de taxare, la care mai trebuie aduse insa mici modificari.

"Rezultatul discutiilor este in favoarea noastra. Problema privind taxa auto se va rezolva in aproximativ doua-trei saptamani", au declarat surse oficiale romane.

Potrivit acelorasi surse, reprezentantii CE au cerut "cizelarea" a doi-trei coeficienti de taxare. "Oficialii europeni au apreciat ca, de aceasta data, au fost aplicate principiile Comisiei Europene", au declarat sursele citate.

Contactata de NewsIn, Maria Assimakopoulou, purtatoarea de cuvant a comisarului pentru taxe si uniune vamala, Laszlo Kovacs, a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la rezultatul discutiilor.

Autoritatile romane au avut miercuri consultari cu reprezentantii Directiei Generale pentru Taxe si Uniune Vamala (DG TAXUD) cu privire la taxa de prima inmatriculare.

Executivul de la Bucuresti a anuntat, saptamana trecuta, ca a trimis Comisiei Europene o noua scrisoare privind taxa de prima inmatriculare Comisiei Europene, ca parte din procedura de infringement, in incercarea de a ajunge la un acord cu Bruxelles-ul si a evita, astfel, sa fie trimis in fata Curtii Europene de Justitie.

Scrisoarea contine modificarile care vor fi aduse taxei de prima inmatriculare, dar nu au fost furnizate alte detalii.

In urma consultarilor de miercuri de la Bruxelles, urmeaza sa fie definitivat un document care, la sfarsitul lunii ianuarie, va lua sforma unui proiect de act normativ.

Premierul Calin Popescu Tariceanu declara, in 17 decembrie, ca Executivul intentioneaza sa modifice taxa auto astfel incat valoarea acesteia sa se reduca pe masura ce varsta autovehiculului creste, iar calculul taxei sa fie aplicat masinilor cu o vechime de pana la 20 de ani, cu o cota de reducere a taxei de pana la 90%.

Taxa de inmatriculare a devenit, in martie 2007, obiectul unei proceduri de infringement (incalcare a tratatului) deschisa de Comisia Europeana impotriva Romaniei. Autoritatile romane si Comisia Europeana au purtat o ampla corespondenta pe acest subiect, insa nu au ajuns la un acord.

Comisia Europeana a decis, la sfarsitul lui 2007, sa deschida a doua etapa a procedurii de infringement impotriva Romaniei, pe marginea taxei de prima inmatriculare, considerand ca raspunsurile autoritatilor romane au fost nesatisfacatoare. Comisia a acordat un termen de doua luni pentru schimbarea legislatiei.

A doua etapa a procedurii consta in transmiterea unui aviz motivat, "reasoned opinion", care contine recomandari ale modului in care trebuie modificata taxa. Daca nici in urma scrisorii de argumentatie Romania nu se va conforma rigorilor europene in materie, Comisia ar urma sa inainteze cazul Curtii Europene de Justitie.

Taxa de prima inmatriculare a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2007 si se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara catalizator si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: