Romanii se vor putea imprumuta de la orice banca din Uniunea Europeana

Data publicarii: 17-01-2008 | Finante-Banci

Reunit in sesiune plenara la Strasbourg, Parlamentul European a votat, cu o majoritate covarsitoare, Directiva Creditelor de Consum, care va institui o piata unica europeana, noteaza Gardianul. Legislatia a trecut deja prin procesul de codecizie cu Consiliul de ministri, astfel incat mai este doar un pas pana la aplicare. Directiva a fost initiata de Comisia Europeana in 2002.

Directiva impune ca utilizatorii de credite sa primeasca, inaintea incheierii contractului, informatii complete, transparente si care sa permita comparatiile. Aceste informatii vor include dobanda anuala efectiva, stabilita in acelasi mod in intreaga Comunitate. "Avantajul e ca poti sa faci o comparatie intre cee la tine in tara si ce e in alte tari. Institutiile de credit sunt obligate sa ofere date complete despre dobanzi, cheltuieli de administrare sau comisioanele de rambursare anticipata", spune Marian Jean Marinescu, deputat al Partidului Popular European.

Publicitate monitorizata

Proiectul va permite stabilirea informatiilor standard care vor trebui mentionate in mesajele publicitare si obligarea furnizorului de credite de a specifica atat beneficiile, cat si dezavantajele aferente creditelor. Potrivit directivei, consumatorul va beneficia si de dreptul ca, in termen de paisprezece zile calendaristice, sa se poata retrage din contractul de credit.

Potrivit statisticilor, doua treimi din europenii care si-au cumparat un bun de folosinta indelungata au apelat la creditul de consum. In ianuarie 2007, 13% din toate imprumuturile acordate in zona Euro reprezentau credite de consum - cu o valoare absoluta de 588 de miliarde de euro. Impactul directivei va fi destul de mare, dat fiind ca dobanzile pentru un credit in euro variaza, pe pietele nationale din zona euro, intre 6% (Finlanda) si 12% (Portugalia).

Pesimistii se tem de unul dintre posibilele efecte perverse - supraindatorarea. Acestia spun ca deschiderea pietei de credit ar putea favoriza spirala infernala a indatorarii pentru consumatorii infometati de credite ieftine. Deputatul german Kurt Lechner (PPE-DE), autorul raportului, spune insa ca aceste temeri nu au legatura cu procesul legislativ. "Nu putem impiedica prin lege ca oamenii sa fie supraindatorati... cu atat mai putin sa le interzicem sa contracteze credite", spune Lechner.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: