Finantele si bancile vor sa ajute firmele romanesti sa se dezvolte si sa atraga fonduri structurale

Data publicarii: 18-01-2008 | Finante-Banci

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), care coordoneaza instrumentele structurale in Romania, si Asociatia Romana a Bancilor (ARB) au incheiat pe 14 ianuarie un protocol de colaborare pentru a sprijini mediul de afaceri romanesc sa se dezvolte si pentru absorbtia instrumentelor structurale.

"Pentru perioada 2007-2013, Romania si-a propus realizarea unor obiective ambitioase de dezvoltare economica si sociala, de aceea este necesar ca toti factorii din mediul economic romanesc sa se implice activ intr-un demers comun si unitar. In acest sens, MEF, impreuna cu ARB, a creat un cadru stabil de colaborare intre administratie si sistemul bancar, pentru a asigura corelarea programelor si obiectivelor urmarite. Prin urmare, MEF asteapta initiative similare de la alte banci, pentru a putea pune in aplicare colaborarea instituita prin astfel de protocoale", a spus secretarul de stat in cadrul ministerului, Eugen Teodorovici.

In baza colaborarii instituite prin acest protocol, bancile membre ARB pot propune MEF sau celorlalte institutii implicate in managementul instrumentelor structurale (sau care sprijina dezvoltarea mediului de afaceri romanesc prin alte tipuri de programe) incheierea unor protocoale bilaterale sau multilaterale. Prin aceste protocoale, partile se angajeaza sa puna la dispozitia companiilor romanesti produsele, serviciile si oportunitatile de finantare pe care acestea le pot oferi.

Un prim rezultat al acestui tip de colaborare a fost incheierea unui protocol tripartit, tot pe 14 ianuarie 2008, intre Ministerul Economiei si Finantelor, Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului, Turismului si Profesiilor Liberale si EximBank, cu scopul de a stimula dezvoltarea mediului de afaceri romanesc si tranzactiile internationale, se arata in comunicatul transmis, joi, de MEF.

In baza acestui protocol, cele trei parti vor sustine companiile romanesti care realizeaza proiecte economice in domenii precum dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea utilitatilor de interes public, dezvoltarea regionala, activitatea de cercetare-dezvoltare, protectia mediului inconjurator, ocuparea si formarea personalului, sustinerea tranzactiilor internationale.

Produsele, serviciile si oportunitatile oferite in baza acestui protocol cuprind produse de finantare, de asigurare si de garantare a activitatilor companiilor romanesti, servicii de promovare si mediatizare a masurilor de sustinere a exportului, precum si oportunitati de finantare ce pot fi obtinute prin accesarea fondurilor structurale si de coeziune.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: