Zece oameni de fotbal, urmariti penal de DNA pentru spalare de bani

Data publicarii: 18-01-2008 | Economie

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala fata de oamenii de fotbal Ioan si Victor Becali, Gheorghe Popescu, Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Jean Padureanu, Mircea Stoenescu, Mihai Stoica, Gheorghe Netoiu si Sica Puscoci, in cazul unor transferuri de fotbalisti, noteaza Curentul.

Acuzatiile care li se aduc celor mai sus mentionati sunt cele de inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani. Potrivit rechizitoriului, cei zece ar fi externalizat sume de peste zece milioane de euro cuvenite cluburilor de fotbal pe care le reprezentau sau pentru care au efectuat activitati de impresariat.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada 1999 - 2005, cea mai mare parte a sumelor cuvenite cluburilor au fost transferate in conturile firmelor off-shore din Insulele Virgine si Olanda, iar ulterior, unii dintre invinuiti si-au insusit in interes personal sumele externalizate.

Banii au reprezentat drepturi ale cluburilor de fotbal Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati rezultate din transferul in strainatate a unui numar de 12 fotbalisti: Cosmin Contra, Paul Codrea, Florin Cernat, Bogdan Mara, Lucian Sanmartean, Florin Bratu, Dan Alexa, Adrian Mihalcea, Nicolae Mitea, Cristian Dulca, Ionel Ganea si Iulian Arhire.

Iar din "mica afacere" cele patru cubluri mentionate au fost prejudicate cu peste zece milioane de euro, reprezentand diferenta dintre sumele real incasate prin transferurile de fotbalisti si sumele efectiv inregistrate in contabilitatea cluburilor. Si cum bugetul de stat nu putea fi sarit, tunul dat a fost de 1,7 milioane de euro, deoarece veniturile impozabile declarate au fost mult mai mici. Federatia Romana de Fotbal a inregistrat sI ea  600.000 de euro lipsa. 
 
Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: