Marea Britanie acorda termen de doua saptamani pentru salvarea bancii Northern Rock

Data publicarii: 21-01-2008 | International

Marea Britanie a stabilit luni un termen limita de doua saptamani pentru salvarea bancii Northern Rock, afectata de criza creditelor, confirmand si un plan de convertire a datoriilor de miliarde de lire sterline ale bancii in obligatiuni, relateaza Reuters.

Pachetul de finantare va lega guvernul britanic de Northern Rock, cea mai mare victima din Marea Britanie a crizei creditelor ipotecare, pentru multi ani.

Insa prin acest plan se sporesc si sansele ca banca sa fie preluata de un actor privat, ce ar evita nationalizarea bancii, propusa de primul ministru Gordon Brown, care a suferit in ultimele luni de o scadere a popularitatii.

Pachetul de finantare va fi disponibil pentru principalii trei actori interesati de o preluare a Northern Rock - compania Virgin Group a miliardarului Richard Branson, un consortiu rival condus de firma de investitii Olivant si un nou grup Northern Rock, cu un management schimbat in totalitale -  precum si pentru alte grupuri.

Ministerul britanic de finante a precizat ca doreste ca actorii interesati sa depuna o propunere detaliata in acest sens pana la data de 4 februarie.

In cazul in care nicio oferta nu este acceptabila, banca va fi temporar nationalizata, a adaugat ministerul.

Guvernul a declarat ca va cere "o parte corecta din potentialul profit", dupa aparitia unor critici conform carora contribuabilii vor garanta cu miliarde de lire sterline in timp ce grupul ce va prelua banca va primi majoritatea castigurilor.

Conform structurii propuse, Northern Rock va vinde o parte din activele proprii unui vehicul de finantare, care va acoperi suma necesara achizitiei prin vanzarea de obligatiuni sustinte de garantii guvernamentale catre investitori privati.

Tranzactia va trebui sa fie acceptata de catre autoritatile de reglementare ale pietei Uniunii Europene si sa respecte legislatia europeana privind ajutoarele de state acordate companiilor private.

Se estimeaza ca Northern Rock datoreaza bancii centrale a Marii Britanii suma de 24 miliarde lire sterline (47 miliarde dolari) de la inceperea operatiunilor de salvare a bancii, Northern Rock apeland la Bank of England dupa ce nu a putut obtine finantare de pe pietele financiare.

Stirile legate de imprumutul de urgenta acordat de Bank of England au generat o stare de panica, clientii grabindu-se sa isi retraga depozitele de la una dintre principalele banci ale Marii Britanii din ultimii 140 de ani.

NewsIn