Sumele obtinute din impozitarea tranzactiilor imobiliare vor merge integral la bugetul central

Data publicarii: 21-01-2008 | Finante-Banci

Noul Cod Fiscal, intrat in vigoare de la 1 ianuarie, modifica sistemul de impozitare a tranzactiilor imobiliare, dar si destinatia acestor impozite. Astfel, in 2008, sumele obtinute din impozitarea tranzactiilor imobiliare vor merge integral la bugetul central.

Pana acum, bugetului central ii reveneau doar 40 de procente din valoarea impozitului, 50% din impozit ramanea la bugetul local, iar 10 procente ajungeau la Agentia Nationala de Cadastru. De asemenea, toti cei care vor sa vanda o proprietate imobiliara la mai putin de trei ani de la cumparare vor plati impozit indiferent daca realizeaza sau nu profit.

Impozitul va fi cuprins intre 1% si 3%. Pana acum, erau taxati doar cei care realizau profit. Se schimba conditiile si pentru cei care trec printr-un divort. In urma partajului, ei nu vor mai plati taxe pentru bunurile imobiliare.

Finantele explica aceasta decizie

Ministerul Finantelor explica de ce a decis ca toti banii obtinuti din impozitele tranzactiilor imobiliare sa fie transferati la bugetul statului. Printr-un comunicat, oficialii institutiei spun ca masura a fost luata pentru a continua politica de reducere a discrepantelor regionale.

Expertii ministerului au mai explicat ca primariile primesc suficienti bani de la guvern. In 2007, din totalul sumelor din bugetele locale, aproximativ 70% proveneau din visteria guvernului. Acestia au mai observat ca, anul trecut, veniturile proprii ale primariilor au crescut cu aproximativ 40 de procente.

Ministerul de Finante a precizat ca banii bugetului de stat nu au o destinatie speciala in momentul incasarii si ca atunci cand sunt distribuiti nu se tine cont de originea acestora. Alocarile de buget se fac in functie de prioritati, pentru 2008, domeniile prioritare fiind dezvoltarea infrastructurii si cofinantarea proiectelor din findurile structurale.

Realitatea TV