BERD, UE si OTP Bank Romania vin in ajutorul sectorului IMM

Data publicarii: 28-06-2006
Antreprenorii din Romania vor avea un acces mai mare la finante pentru a-si construi si extinde propriile afaceri, cu ajutorul unui imprumut de 10 milioane de euro oferit de BERD catre OTP Bank Romania, subsidiara a OTP Bank Group din Ungaria, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Acest imprumut va fi folosit de OTP Bank Romania pentru a-l oferi sectorului privat. Imprumuturile catre proprietarii de micro companii, care au pana la 10 angajati, nu vor depasi 30.000 de euro, in timp ce afacerile mici si mijlocii, care au pana la 249 de angajati, vor fi eligibile pentru imprumuturi de pana la 125.000 de euro.

Imprumutul BERD este completat de unul de 1,5 milioane de euro din partea Comisiei Europene, care va ajuta la implementarea proiectului si va sustine, de exemplu, instruirea ofiterilor de credite pentru IMM-uri. Proiectul este parte a programului de Facilitati Financiare pentru IMM-uri al UE/BERD, un program comun al Comisiei Europene si al BERD, care sustine dezvoltarea si imbunatatirea antreprenoriatelor din 11 tari din Europa Centrala si de Est.

Jean-Marc Peterschimitt, Director BERD pentru Relatia cu Bancile, a afirmat ca OTP Bank Romania este un partener care ajuta Banca Europeana sa ajunga la economia locala. El a afirmat ca, prin impartasirea aceleiasi filosofii, “ajutam la dezvoltarea principalei parti a sectorului privat, care, la randul sau, va intari economia locala”. Mai mult, el a adaugat ca, “pe masura ce se apropie aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, antreprenorii vor obtine acces la mai multe fonduri care sa ii ajute sa devina mai competitivi pe piata unica”.

OTP Bank Group, unul dintre cele mai profitabile grupuri financiare din regiune, a achizitionat o banca romaneasca in 2004 (RoBank, infiintata in 1995). Astazi, OTP Bank Romania are aproximativ 630 de angajati, in 46 de sucursale din toata tara. Acest credit se bazeaza pe cooperarea dintre Banca Europeana si OTP Bank Group, care a primit, pana la aceasta data, 100 de milioane de euro din credite BERD.

“OTP Bank Romania este orientata din punct de vedere strategic catre sectorul de IMM-uri si astfel cooperarea cu BERD este de o importanta deosebita pentru noi”, a spus Frigyes Harshegyi, CEO al OTP Bank Romania. “Vom continua sa dezvoltam finantarea noastra pe termen lung pentru acest sector, iar asistenta tehnica primita din partea Uniunii Europene ne va intari eforturile”, a adaugat el.

BERD este unul dintre cei mai mari investitori din Romania, investind 3,1 miliarde de euro in peste 170 de proiecte.

Proiectul de Facilitati Financiare pentru UMM-uri al UE/BERD, un program comun al Comisiei Europene si al BERD, sustine dezvoltarea si cresterea antreprenoriatelor prin inlesnirea accesului la fonduri. Prin acest program, Banca Europeana va oferi fonduri de 1,1 miliarde de euro, din care 999,5 milioane au fost oferite unor proiecte semnate deja. Comisia Europeana a contribuit cu 156,75 milioane de euro, prin imprumuturi oferite de la lansarea acestui program in 1999. Pentru mai multe informatii despre programul Phare, principalul canal de cooperare financiara si tehnica a Uniunii Europene cu tarile aflate in proces de aderare, accesati http://europa.eu.int/comm/enlargement.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: