Frauda Societe Generale: presedintele si directorul executiv al bancii renunta la salariul pe 6 luni

Data publicarii: 25-01-2008 | Finante-Banci

Presedintele Societe Generale, Daniel Bouton, si directorul executiv al bancii, Philippe Citerne, au decis sa renunte la primele pentru anul 2007 si la salariul din urmatoarele sase luni, dupa pierderile majore suferite de banca, informeaza Reuters.

Bouton a precizat cu ocazia unei conferinte de presa din Paris ca el si Citerne "nu vor primi bonusurile pentru anul 2007 si vor renunta si la salariul lor fix pana la data de 30 iunie 2008".

Banca Societe Generale, unul dintre primele trei grupuri grupuri bancare din Franta, a anuntat joi ca a suferit pierderi de aproape 7 miliarde euro, dintre care 4,9 miliarde euro au fost cauzate de un trader propriu, aceasta fiind una dintre cele mai mari fraude din istoria financiara mondiala.

Potrivit unui comunicat, consiliul de administratie al Societe Generale ce s-a reunit pe 23 ianuarie 2008, a respins propunerea presedintelui bancii,  Daniel Bouton, de a demisiona din functie, insa l-a sustinut pe acesta in decizia sa de a concedia angajatii, si mai ales responsabilii cu supravegherea si controlul operatiunilor de tranzactionare.

Un trader al Societe Generale, ce isi desfasura activitatea in Paris, se afla la originea fraudei interne evaluate la 4,9 miliarde euro, dezvaluita joi de catre banca franceza, a indicat banca intr-un comunicat.

Angajatului, care si-a recunoscut intre timp vina, i-au fost suspendate functiile si urmeaza a fi concediat, iar persoanele responsabile pentru supravegherea acestuia vor parasi de asemenea banca franceza.

Frauda a fost descoperita la data de 19 ianuarie - un angajat, care isi desfasura activitatea intr-una dintre diviziile bancii specializata pe operatiuni pe piata, a profitat de "cunostintele sale aprofundate legate de procedurile de control" pentru "a-si acoperi pozitiile printr-un montaj elaborat de tranzactii fictive", a precizat SocGen.

Banca a lichidat intre timp aceste pozitii, insa avand in vederea amploarea acestora si conditiile de pe piata, impactul se ridica la 4,9 miliarde euro, suma ce va fi scazuta din profitul net al companiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: