Firmele de asigurari si de pensii sunt obligate sa nu discrimineze femeile la calculul beneficiilor

Data publicarii: 25-01-2008 | Finante-Banci

Societatile care ofera servicii de asigurare, servicii financiare conexe sau pensii private vor avea obligatia sa elimine din contractele pe care le incheie orice referire la elementul sex ca factor de calculare a primelor si beneficiilor, care ar putea favoriza diferente intre femei si barbati.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, propus spre dezbatere publica pe pagina de internet a Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES), in toate contractele noi incheiate dupa data de 21 decembrie 2007 utilizarea elementului sex ca factor la calcularea primelor si beneficiilor nu trebuie sa determine diferente pentru persoanele asigurate, indiferent daca sunt femei sau barbati.

Situatiile care sunt exceptate de la aplicarea acestei prevederi sunt cazurile in care elementul sex este determinant pentru evaluarea riscului sau daca metoda de calcul a primelor si beneficiilor se bazeaza pe date calculate de specialisti in asigurari si pe statistici relevante si realiste, prelucrate, publicate si actualizate regulat.

Autoritatile de supraveghere in domeniul asigurarilor vor emite norme privind aceste date si au obligatia sa comunice anual Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei si Barbati (ANES) derogarile de la aplicarea prevederilor ordonantei.

Totodata, societatile care ofera servicii de asigurare, servicii financiare conexe si pensii private au obligatia sa analizeze existenta, in cadrul contractelor pe care le incheie, a oricaror costuri legate de sarcina si maternitate, pentru persoanele asigurate, care determina diferente in materie de prime si beneficii, in scopul eliminarii acestora in termen de doi ani dupa intrarea in vigoare a actului normativ.

Proiectul de ordonanta nu exclude, totusi, diferentele de tratament intre femei si barbati daca furnizarea de bunuri si servicii destinata in exclusivitate sau cu precadere persoanelor de un anumit sex este justificata de un scop legitim, iar mijlocele de realizare a acestui scop sunt potrivite si necesare.

Pentru punerea in aplicare a ordonantei, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si ANES vor colabora cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), organisme care au obligatia de a-i informa pe toti cei interesati de prevederile documentului.

Incalcarea prevederilor ordonantei atrage raspunderea contraventionala a persoanelor vinovate, care pot fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 400 si 4.000 lei.

Proiectul propus de MMFES transpune Directiva Consiliului 2004/113/CE, din 13 decembrie 2004, privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii si furnizarea de bunuri si servicii si se afla in dezbatere publica pe siteul ministerului pana pe 4 februarie.

Organizatiile sindicale si neguvernametale din Romania au atras de mai multe ori atentia asupra faptului ca femeile vor beneficia de pensii private mai mici decat cele ale barbatilor, atat din cauza sperantei de viata mai mari in randul sexului feminin, cat si din cauza ca femeile nu cotizeaza la sistem in timpul concediului de maternitate.

Astfel, presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, sustinea, anul trecut, ca din cauza concediilor de maternitate si pentru cresterea copilului, pensia femeilor se va reduce cu aproximativ 20%. In consecinta, sindicatele au propus sa se introduca o contributie, fie din partea statului, fie din indemnizatia de crestere a copilului, care sa asigure continuitatea in aceste perioade in care femeile nu contribuie.

In acelasi context, vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandrea, a adaugat ca "la nivelul Comisiei Europene a fost aprobat un regulament care  acorda egalitate de sanse pentru toti participantii la sistemul de pensii privat, indiferent de sex, in tarile comunitare. Acesti bani provin dintr-un fond de solidaritate national, nu individual, prin urmare banii trebuie distribuiti solidar".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: