Pierderile din frauda de la Societe Generale vor fi acoperite de JP Morgan si Morgan Stanley

Data publicarii: 25-01-2008 | Finante-Banci

Marile banci de investitii JP Morgan si Morgan Stanley s-au angajat ferm sa subscrie la majoirarea de capital, de 5,5 miliarde euro, a Societe Generale, acoperind astfel intreaga paguba produsa de un trader parizian, au anuntat, joi, oficialii BRD SocGen.

Un alt actionar important al SocGen, compania franceza de asigurari Groupama, s-a angajat, de asemenea, sa subscrie in cadrul majorarii de capital, la nivelul detinerii actuale de 3,5% din actiunile SocGen.

"Societe Generale este in curs de lansare a unei majorari de capital de 5,5 miliarde euro, care este deja garantata printr-o sindicalizare bancara", anuntase anterior BRD SocGen.

Societe Generale, actionarul principal al BRD, a anuntat, joi dimineata, ca este victima a unei fraude, in cadrul diviziei sale de brokeraj, ce se ridica la 4,9 miliarde euro, la care se adauga si deprecieri ale activelor, legate de criza creditelor ipotecare, de doua miliarde euro. Un trader al Societe Generale, ce isi desfasura activitatea in Paris, se afla la originea fraudei interne evaluate.

Reprezentantii bancii au anuntat ca frauda reprezinta doar 0,04% din activele bancii, neexistand riscul ca actionarii sa nu primeasca dividende anul acesta.

"Societe Generale a absorbit cu bine socul provocat de frauda traderului din cadrul diviziei de brokeraj, astfel incat nu vad niciun motiv pentru care BRD sa fie afectata", a declarat, joi, directorul adjunct al BRD Soc Gen, Sorin Mihai Popa.

El s-a referit la frauda ca la o "disimulare a unor operatiuni pe baza contractelor la termen (de tip futures), care, in momentul in care au fost depistate, au fost inchise, astfel incasandu-se pierderile".

Potrivit unui anunt de joi dimineata, grupul Societe Generale se asteapta la un profit net pentru 2007 cuprins intre 600 si 800 milioane euro, mult mai mic decat cel de 5,2 miliarde euro in 2006.

Astfel, doar segmentul bancar de finantare si de investitii al SocGen ar putea afisa in 2007 o pierdere de 2,3 miliarde euro dupa impozitare, potrivit cotidianului economic francez, Les Echos.

Referitor la un eventual impact al vestilor negative asupra actiunilor BRD SocGen, listate la BVB, directorul adjunct al bancii a spus ca spera ca "investitorii sa tina cont de performantele BRD pe piata romaneasca si de activele solide ale SocGen", fara a da vreo estimare pentru evolutia titlurilor.

BRD SocGen urmeaza sa isi anunte rezultatele financiare preliminare pentru intreg anul 2007 pe 21 februarie 2008, conform datelor afisate de Bursa de Valori Bucuresti.

In primele noua luni ale anului trecut, profitul net al bancii BRD - Groupe Societe Generale a crescut cu 43% fata de perioada similara a anului 2006, pana la 682 milioane lei (207 milioane euro), pe fondul sporirii portofoliului de credite cu 42%. Rentabilitatea capitalurilor proprii (ROE) a fost la sfarsitul celui de-al treilea trimestru din 2007 de 40,2%, fata de 34,9% la 30 septembrie 2006.

La sfarsitul lunii septembrie 2007, grupul BRD numara peste 2,3 milioane clienti activi persoane fizice si juridice si peste 8.200 angajati.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: