Povestea geniului informatic care a fraudat Societe Generale cu 5 miliarde de euro

Data publicarii: 25-01-2008 | International

Conducerea bancii Societe Generale a prezentat scuze publice actionarilor pentru uriasa frauda care i-a adus pierderi de aproape 5 miliarde de euro. Frauda, considerata cea mai mare din istoria sistemului bancar, a fost comisa de un tanar trader al bancii care a reusit sa evite toate procedurile de control. Scandalul nu are nici un efect asupra BRD, filiala din Romania, deoarece gestiunea sa este separata de cea a bancii franceze.

Mercedes S-Klasse 2012Autorul fraudei, Jerome Kerviel, are 31 de ani si lucreaza la banca din anul 2000. El este descris ca un "geniu informatic", dar in acelasi timp o persoana "fragila", cu "greutati familiale", ale caror actiuni nu urmareau "imbogatirea personala".

Kerviel s-a lansat in tranzactii tot mai riscante pe piata, foarte sofisticata, a "produselor derivate", unde Societe Generale este numarul unu in lume. Cunoasterea detaliata a procedurilor de control i-a permis sa-si ascunda operatiunile pana sambata trecuta, cand o eroare a dat totul la iveala.

Luni, banca a inceput sa lichideze plasamentele lui Kerviel, dar criza bursiera declansata chiar in acea zi a sporit si mai mult pagubele.

Potrivit unor surse, Jerome Kerviel ar fi disparut fara urma, dar avocata sa sustine ca el "nu a fugit" si "ramane la dispozitia justitiei".

Expertii sunt consternati de cele intamplate, iar unii lasa chiar sa se inteleaga ca vanzarile masive ale bancii au jucat un rol in criza bursiera.

Intr-o scrisoare publicata vineri de presa franceza, presedintele bancii Societe Generale afirma ca intelege "dezamagirea si mania" micilor actionari si ii asigura ca institutia va trece cu bine prin aceasta incercare. Presedintele le-a dat actionarilor si o veste buna: banca a incheiat anul trecut cu beneficii, in ciuda pagubei de aproape cinci miliarde de euro, la care s-au adaugat alte doua miliarde provocate de criza creditului imobiliar din Statele Unite.

La Bucuresti, conducerea BRD i-a asigurat, de asemenea, pe clienti ca nu vor avea de suferit. "Societe Generale are capacitatea de a rezista acestei crize fara nici o problema. Iar clientii BRD nu vor fi afectati de ceea ce s-a intamplat la nivelul grupului", a declarat Patrick Gelin, presedintele BRD.

Antena 3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: