Asociatia Oamenilor de Afaceri este impotriva cresterii pretului gazelor naturale produse in Romania

Data publicarii: 26-01-2008 | Economie

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania isi exprima opozitia fata de intentia autoritatilor de a aproba cresterea pretului gazelor naturale produse in Romania si considera ca masura de a subventiona populatia pentru a suporta o astfel de marire nejustificata este populista si incorecta economic.

"Este de neinteles de ce sa cheltui bani publici pentru a subventiona populatia, obligata sa plateasca mai mult pentru gazele naturale consumate, nu pentru a acoperi costurile de productie ale Romgaz si OMV, care sunt mai mult decat acoperite in prezent, ci pentru a creste profitul acestor companii, fara ca acestea sa faca nici un efort economic", sustin reprezentantii oamenilor de afaceri.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca, in fapt, Guvernul va determina doar o crestere a preturilor, alimentarea inflatiei si afectarea populatiei si a mediului de afaceri, a carui competitivitate se va reduce, reducand si platile de taxe si impozite adica veniturile la Bugetul de Stat, redeventele din petrol si gaze fiind oricum nesemnificative.

"Nu intelegem invocarea ca motivatie din partea Guvernului, a "presiunii" cresterii preturilor mondiale la gaze naturale, atat pentru faptul ca nu exista un pret mondial, cat si pentru ca Romania oricum plateste cel mai mare pret pentru gazele importate din Rusia (circa 40% din consumul anual)", se mai arata in comunicat.

In plus, AOAR considera ca actuala pozitie a Ministerului Economiei si Finantelor este de neacceptat si cere sa se faca publice datele economice, de costuri, care justifica o astfel de marire a preturilor.

"Simpla invocare a unor factori externi ca Uniunea Europeana sau piata mondiala, reprezinta doar declaratii fara continut ce nu fac decat sa creeze confuzie in mediul de afaceri si sa scada increderea in capacitatea Guvernului de a lua masuri ferme in favoarea dezvoltarii economice. Doar pentru o simpla comparatie, in Franta, autoritatile statului au respins direct cererile de crestere a preturilor solicitate de compania EDF", mai spune conducerea AOAR, care cere autoritatilor romane sa adopte pozitii corecte fata de toti actorii economici ai mediului de afaceri.

"In Romania este inca o economie unica si este normal sa fie respectate interesele tuturor participantilor si sa fie protejate prioritar interesele jucatorilor din piata energetica, si asa rigida si lipsita de o concurenta reala", sustine, in incheiere, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: