Europarlamentarul Stolojan a semnat o motiune contra abuzurilor supermarketurilor

Data publicarii: 26-01-2008 | Economie

Europarlamentarul PD-L Theodor Stolojan a declarat vineri ca a semnat o motiune in Parlamentul European (PE) prin care i se solicita Comisiei Europene sa investigheze si sa actioneze impotriva puterii "abuzive" a supermarketurilor.

Stolojan a precizat ca, la solicitarea federatiilor patronatelor romanesti din industria alimentara, a semnat o motiune, alaturi de mai multi parlamentari din PE, prin care solicita Comisiei Europene sa investigheze si sa actioneze pentru diminuarea puterilor discretionare a lanturilor de supermarketuri din UE, inclusiv din Romania. Europarlamentarul PD-L a considerat ca preturile multor produse de la supermaketurile din Romaniei sunt mai mari decat cele din tarile din jurul Romaniei.

In situatia in care se va intruni numarul suficient de semnaturi, adica jumatate dintre eurodeputati, atunci motiunea va fi inaintata Comisiei Europene, pentru ca supermaketurile sa nu mai "abuzeze" de  pozitia lor pe piata produselor si serviciilor nu doar din Romania, ci si alte tari, a precizat Stolojan.

El a explicat insa ca, pana la o decizie a CE, si  Consiliul Concurentei trebuie sa verifice daca lanturile de supermarketurile abuzeaza in relatiile cu micii producatori, in Romania existand patru-cinci lanturi care detin dominatia.

Liderul PD-L a mai precizat si ca, in cadrul comisiei pentru afaceri economice si monetare din PE, in cadrul careia activeaza, a primit misiunea de a fi raportor din umbra pentru PPE in pregatirea pozitiilor parlamentarilor populari legat de aderarea Romaniei si Bulgariei la convetia de evitare a dublei impuneri in  legatura cu veniturile realizate din activitati transfrontaliere.

Stolojan a amintit si de pozitia sa la PE in legatura cu proiectul Nabucco si pachetul legislativ privind energia si schimbarile climatice prezentat pentru prima data de presedintele CE, Jose Manuel Barosso. Astfel, europarlamentarul PD-L a sustinut ca o asemenea politica a forurilor europene raspunde si intereselor Romaniei, care a si actionat in directia extinderii atributiilor UE in domeniul energiei.

Potrivit lui Stolojan, in legatura cu stabilirea unor parametri pentru fiecare stat membru in privinta reducerii emisiilor de carbon si eficienta energiei, Bucurestiul va trebui sa aiba o pozitie foarte clara, sustinuta, pentru a nu se "trezi" supusa unui efort mult prea mare, care poate fi sustinut de tari puternice, dar nu si de Romania.

Cat priveste proiectul Nabucco, Stolojan a subliniat ca trebuie luate toate masurile pentru accelerarea acestuia, in conditiile in care Turcia, una din tarile care a intaziat proiectul, incepe sa-l doreasca din cauza semnarii acordului South Stream.

Theordor Stolojan a vorbit si despre prioritatile Romaniei fata de agenda UE, care ar trebui sa fie ratificarea cat mai rapida a Tratatului de reforma, semnat la Lisabona. Liderul PD-L a subliniat ca ar fi dorit ca Romania sa fie prima tara care-l ratifica si a adaugat ca a discutat cu europarlamentarii romani din PPE, pentru trimiterea unei scrisori presedintilor celor doua camere ale Parlamentului ca acest tratat sa intre la ratificare in primele zile de la inceperea sesiunii parlamentare.

Printre prioritati, Stolojan a enumrat pachetul legislativ privind energia si schimbarile climatice, dar si strategia Lisabona in sensul instituirii celei de-a cincea libertati - accesul la societatea bazata pe cunoastere.

Stolojan si-a prezentat activitatea de pana acum in PE in noul sau birou parlamentar, deschis in cadrul  sediului central al PLD, partid care a fuzionat cu PD. Europarlamentarul a precizat ca va mai deschide un birou si in Targoviste, la rugamintea filialei, si ca va avea un dialog deschis cu alegatorii, dar si cu sindicatele si cu asociatiile profesionale.

Eurodeputatul PD-L a precizat ca, la PE, face parte din comisia pentru buget, ca membru plin, si in cea de afaceri economice si monetare ca supleant.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: