Intrarea in zona euro va intarzia pentru toti aspirantii, cu exceptia Slovaciei

Data publicarii: 26-01-2008 | International

Slovacia va adopta moneda euro in anul urmator, estimeaza analistii, insa alte state europene vor astepta cel putin patru ani momentul intrarii in zona euro, in contextul mentinerii ingrijorarilor legate de inflatie, arata un sondaj Reuters publicat vineri.

Un sondaj efectuat in randul a 34 de analisti si strategi intre 15 si 24 ianuarie a relevat faptul ca momentele adoptarii euro ar putea fi intarziate cu un an fata de estimarile dintr-un sondaj din octombrie 2007. Estonia si Lituania ar putea adera in 2012, iar Cehia si Polonia in 2013, anticipeaza, in prezent, analistii. "Inflatia este acum o bariera pentru noile state membre, cu exceptia Slovaciei", a comentat Sharon Fischer, de la Global Insight.

Potrivit analistilor, urmatorul stat care va intra in zona euro va fi Slovacia, care isi va abandona propria moneda - coroana - pentru euro, deoarece a reusit sa isi mentina inflatia sub control si sa isi reduca deficitul bugetar.

Deficitele bugetare mari si reforma din sistemul de pensii au fortat guvernul ceh sa abandoneze tinta de a adopta euro in 2009 - 2010, iar banca centrala a danuntat luna trecuta ca planuieste sa introdca in ciculatie noi cantitati de monede de coroane cehe, ca urmare a nesigurantei privind data de adoptare a euro.

Malta si Cipru au ridicat numarul membrilor zonei euro la 15 in aceasta luna, dar au adaugat doar 0,2% la economia regiunii.

Sondajul arata ca inflatia este cea mai mare piedica in calea aderarii statelor la zona euro. Letonia a cunoscut o crestere a preturilor de peste 14% in 2007, in timp ce Bulgaria, Ungaria si Polonia au avut mari batai de cap pentru a tine inflatia sub control.

Republica Ceha, Ungaria si Polonia trebuie, de asemenea, sa isi controleze deficitele bugetare inainte de a adopta moneda unica. Una din conditiile de aderare este aceea ca deficitul guvernamental sa nu depaseasca 3% din produsul intern brut (PIB).

Ungaria are cele mai mari probleme in privinta bugetului de stat, dar si Cehia si Polonia trebuie sa fie atente la acest aspect", a mentionat Hans Hercksen, de la Bayern LB in Munich.

Primul ministru al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, a spus intr-un interviu acordat miercuri agentiei Reuters ca reducerea deficitului bugetar vor depasi previziunile guvernului, datorita reformelor puternice din economie, care au inceput sa isi arate rezultatele. 

Anul trecut, Ungaria a redus deficitul bugetar sub 6% din PIB, de la 9,2% in 2006 - cel mai mare din Uniunea Europeana. Noul guvern al Poloniei, care a castigat alegerile parlamentare in octombrie si care este mult mai euro-entuziast decat predecesorul sau, planuieste sa scada datoria publica si sa sporeasca veniturile din privatizare.

Adoptarea monedei euro in 2012 in Polonia este probabila. Acesta este scenariul nostru cel mai probabil, desi ar putea fi intrarea ar putea fi amanata cu un an sau doi", a comentat analistul Fitch Ratings, Davis Heslam.

Analistii sunt de parere ca, in privinta aderarii la Uniunea Europeana, Croatia este urmatoarea pe lista, dupa acceptarea Romaniei si a Bulgariei anul trecut, dar nu mai devreme de 2009.  

Aderarea Albaniei, Macedoniei, Muntenegrului si Serbiei este estimata pentru 2015, Bosnia si Hertegovina ar putea intra in 2016, in vreme ce Turcia nu va reusi sa adere la UE inainte de 2019, potrivit sondajului Reuters. 

Turcia a demarat negocierile de aderare in 2005, dar tratativele au fost repede incetinite din cauza disputelor legate de reformele privitoare la codul penal, drepturile omului si Cipru.

Impartirea Ciprului in sudul grec cipriot si un stat separat cipriot turc ramane in continuare o povara in incercarea Turciei de a intra in UE, deoarece aceasta a inghetat o serie din capitolele de negocieri din cauza refuzului Ankarei de a deschide porturile si aeroporturile cipriotilor greci.

Analistii au estimat probabilitatea ca Uniunea Europeana sa suspende negocierile cu Turcia la 20%, in timp ce sansele ca Turcia sa intrerupa negocierile de aderare sunt estimate la 25%. Sondajul din octombrie 2007 estima la 20% sansele ca Turcia sa se retraga din negocierile de aderare.

"Chiar daca dorinta de a accepta Turcia s-a diminuat si ar putea continua sa se reduca in urmatorii ani, o suspendare a tratativelor este putin probabila, data fiind importanta stabilitatii in regiune", a spus Elizabeth Gruie, de la BNP Paribas.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: