Lazea: BNR se bate pana la ultimul cartus pentru adoptarea euro in 2014

Data publicarii: 28-01-2008 | Finante-Banci

Banca centrala va continua sa ia toate masurile necesare pentru ca Romania sa poata adera la zona euro in 2014, iar legea ii permite sa intre si pe piata valutara si chiar sa mareasca si mai mult dobanda cheie si rezervele minime obligatorii, a spus economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

Guvernul a stabilit, in urma cu doi ani, impreuna cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) calendarul de admitere in zona euro, iar tinta avuta in vedere era anul 2014, in ideea ca in cei sapte ani executivul si banca centrala vor avea timp sa ia toate masurile fiscale, monetare si de restructurare pentru atingerea acelei tinte.

"2007 nu a fost tocmai un an de indreptare inspre acea tinta. Deci un an din cei sapte a cam trecut. Riscam ca si 2008, daca nu se iau masurile corespunzatoare, sa cam treaca si mai ramanem cu putintei ani pentru tinta euro 2014", a atras atentia, duminica seara, economistul sef al BNR, Valentin Lazea, in interviul acordat BBC.

Lazea a explicat ca prin masurile ferme pe care le ia banca centrala, prin faptul ca mentine tinta de inflatie, "desi este extrem de greu sa ajunga la ea", este exact acest semnal: "ca se va bate pana la ultimul cartus, pana la ultimul glont pentru pastrarea acestui calendar".

Tactica de lupta a BNR

In ultima vreme, BNR a intervenit pe trei cai in incercarea de a controla inflatia si cursul valutar. "A intervenit verbal, si asta este o arma pe care toate bancile centrale o folosesc; a intervenit prin dobanda, crescand pana acum cumulativ cu un punct procentual; si a intervenit pe piata monetara, sterilizand leii, adica atragand in depozite la banca centrala excesul de lei de pe piata", a mentionat Lazea.

"Ce nu a folosit inca, dar poate sa foloseasca, teoretic, sunt interventia pe piata valutara, adica sa vanda din rezerva valutara spentru a stavili cursul de schimb, sa umble la rezerva minima obligatorie, oricat de groaznic li s-ar parea bancilor, si sa continue cresterea de dobanda la leu, care, coroborata cu reducerea dobanzii la alte valute internationale, cum e dolarul, sa confere din nou atractivitate leului", a explicat economistul sef al BNR.

Banca centrala a majorat rata dobanzii de politica monetara pe 31 octombrie 2007, de la 7% la 7,50% pe an, iar pe 7 ianuarie a repetat masura, dobanda cheie fiind marita la 8% pe an. Cat priveste rezervele minime obligatorii, bancile trebuie sa depuna la BNR, in prezent, 20% din depozitele in lei si 40% din depozitele in valuta.

Lazea a mai spus ca banca centrala s-a folosit de instrumentele de care dispune "si mai pot folosi si altele, dar toate acestea trebuie sa intre intr-un pachet, intr-un mix de politici economice fiscal-monetare si salariale".

Ce trebuie sa facem ca sa adoptam euro, in locul leului

Intre 2007 si 2010, in perioada premergatoare adoptarii euro, Romania trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. Astfel, ar trebui sa aiba loc consolidarea inflatiei scazute, formarea pietei interne de capitaluri pe termen lung si convergenta ratelor de dobanda. De asemenea, trecerea la euro nu poate avea loc fara stabilitatea relativa a leului pe piata in conditii de convertibilitate deplina, in jurul nivelului de echilibru pe termen lung.

Inainte de adoptarea monedei europene, orice tara trebuie mai intai sa intre, pentru cel putin doi ani, in mecanismul european al ratei de schimb ERM2 (Exchange Rate Mechanism), care presupune un interval maxim de variatie al monedei nationale fata de euro de plus sau minus 15%.

Pentru aderarea la zona euro, Uniunea Europeana cere convergenta nominala, nu convergenta reala, la cele trei criterii de la Maastricht, dar guvernatorul BNR a subliniat in repetate randuri ca trebuie sa se asigure un echilibru intre acestea. Convergenta nominala prevede ca deficitul bugetar sa fie mai mic de 3% din produsul intern brut (PIB), datoria publica trebuie sa fie mai mica de 60% din PIB, iar inflatia nu trebuie sa depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor trei tari din UE cu inflatia cea mai mica. Criteriile reale de convergenta se refera, in schimb, la indicatori raportati la populatie, precum PIB/locuitor sau salariul mediu.

Contextul macroeconomic necesita masuri ferme din partea Guvernului si a BNR

Banca centrala incearca sa controleze inflatia prin masurile pe care le intreprinde pe piata interbancara, in conditiile in care anul trecut si-a ratat cu mult unica tinta asumata, de 4%. Inflatia atinsa la finalul lui 2007, de 6,57%, a depasit si limita superioara a intervalului de 3-5% avut in vedere de BNR.

BNR e atenta si la deficitul de cont curent, alimentat masiv de deficitul comercial, care s-a adancit cu 52% in primele 11 luni din 2007, pana la 19,4 miliarde euro, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Deficitul de cont curent s-a adancit in primele 11 luni ale anului trecut cu 72,6% fata de acelasi interval din 2006 la 15,3 miliarde euro, valoare ce reprezinta circa 13% din PIB, alimentat in continuare de dezechilibrul comercial in continua agravare, potrivit datelor BNR.

Ministerul Economiei si Finantelor se confrunta, insa, cu un deficit bugetar pe care trebuie sa il acopere prin datorii locale si externe. Deficitul bugetar s-a accentuat in 2007 fata de anul precedent cu peste 0,7 puncte procentuale pana la 2,4% din produsul intern brut (PIB), determinat de mai multi factori, printre care cheltuielile foarte mari ale administratiei locale din ultimul trimestru al anului trecut si plata unor subventii agricole semnificative, din cauza secetei din vara.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: