UniCredit lanseaza o platforma comuna pentru efectuarea platilor in euro de catre companii

Data publicarii: 28-01-2008 | Finante-Banci

In cadrul lansarii Zonei Unice de Plati in Euro (SEPA), incepand de astazi, Grupul UniCredit va pune la dispozitia clientilor - companii din Europa o platforma comuna pentru efectuarea platilor in euro, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Astfel, transferurile transfrontaliere in Europa vor fi efectuate dupa standarde mai clare, vor fi mai sigure si mai eficiente.

Existenta Zonei Unice de Plati in Euro (SEPA) va simplifica centralizarea conturilor nationale prin consolidarea acestora intr-un cont central. In acelasi timp, costurile aferente unei retele extinse de conturi se vor reduce considerabil. De asemenea, se va observa o imbunatatire clara a activitatilor legate de administrarea si planificarea lichiditatilor.

"Gestionarea lichiditatilor si tranzactiile de plati reprezinta unul dintre punctele centrale ale Departamentului Corporate al Grupului UniCredit. Scopul nostru este acela de a oferi cele mai bune servicii posibile clientilor nostri companii. Datorita orientarii noastre spre Europa, suntem deja foarte familiarizati cu experienta si tehnologiile de pe pietele relevante, ceea ce ne permite sa gestionam tranzactiile de plati europene in mod profesional", declara Marco Bolgiani, Director al Departamentului GTB -  tranzactii bancare globale, din Departamentul Corporatii UniCredit.

"Anticipam, de asemenea, o crestere a tranzactiilor de plati la nivel national si international pe viitor. Pozitia noastra puternica din Italia, Germania si Austria, dar si din Europa Centrala si de Est ne asigura o platforma ideala in acest sens. In total, Grupul UniCredit a prelucrat si finalizat tranzactii in valoare de peste 3,5 miliarde pentru clientii sai din Europa."

In prezent, consultantii bancari ai Grupului UniCredit ofera clientilor companii asistenta in tranzitia catre SEPA pentru a valorifica impreuna oportunitatile de crestere din Europa. UniCredit detine o retea de peste 9.000 de sucursale in 23 de tari din Europa si ocupa cea mai buna pozitie in Europa Centrala si de Est.

Zona SEPA include 31 de tari, iar UniCredit este prezenta in 18 dintre acestea, avand 38 de banci infiintate in regiune. In aceste tari incluse in Zona Unica de plati in Euro (SEPA), acest sistem de plati este introdus incepand de astazi, ceea ce corespunde de fapt remiterii unei sume de bani printr-un ordin de plata. In paralel, se lucreaza la introducerea tranzactiilor de Debit Direct.

In Germania, sistemul de administrare tranzactii de debit direct prin SEPA va fi introdus in ianuarie 2009. Dat fiind ca Uniunea Europeana este acum in plin proces de suplimentare a setului de norme si regulamente privind tranzactiile de Debit Direct, se preconizeaza ca lansarea pe intreg teritoriul Europei va incepe in luna noiembrie 2009.

In afara zonei SEPA, Grupul UniCredit este reprezentat in alte zece tari din Europa Centrala si de Est, in care ofera clientilor sai companii beneficiile unor servicii eficiente de tranzactii de plati. Cu produsul sau de grup cunoscut sub numele de Flash Payment, de exemplu, UniCredit garanteaza inca de astazi efectuarea platilor de la o zi la alta pentru 32 de banci ale Grupului UniCredit din 21 de tari. Opt dintre aceste tari se afla in afara zonei SEPA.

"Flash Payment ne permite sa fim liderul de necontestat pe piata din Europa, dat fiind faptul ca aplicarea perioadei de asteptare de o zi din zona SEPA este programata pentru anul 2012. Pana atunci, bancile din tarile incluse in zona SEPA vor fi nevoite sa prelucreze platile in termen de trei zile lucratoare", afirma Ernst Ohmayer, Director Gestionare Lichiditati si e-Banking in UniCredit Group.
 
UniCredit ofera clientilor sai companii inca un avantaj prin sistemul sau EuropeanGate. Aceasta solutie permite fiecarei companii care deruleaza operatiuni transfrontaliere sa isi administreze toate conturile printr-un singur punct de intrare. Serviciul centralizat EuropeanGate poate fi accesat din orice locatie autorizata si ajuta clientii companii la gestionarea intregului volum de tranzactii de plati pentru Europa printr-o singura unitate - un serviciu convenabil, transparent si sigur, avand capacitatea de a genera informatii despre cont in mod centralizat pentru toate conturile.

Cu ajutorul EuropeanGate, clientii companii ai UniCredit pot deja sa proceseze note de debit transfrontaliere, o facilitate care va fi disponibila prin SEPA abia spre sfarsitul anului 2009.

In Romania, acest serviciu va fi lansat in luna februarie.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: