Traderul acuzat de frauda de la SocGen a recunoscut ca a incercat sa isi ascunda pierderile

Data publicarii: 28-01-2008 | International

Jerome Kerviel, traderul acuzat de catre Societe Generale ca este autorul unei fraude record, de 4,9 miliarde euro, a recunoscut ca actiunile sale au avut drept scop "ascunderea" pierderilor suferite pe piata. a declarat luni procurorul Jean-Claude Marin, citat de AFP.

Insa actiunile sale "nu au avut drept scop obtinerea unor profituri personale", conform explicatiilor pe care Kerviel le-ar fi dat achetatorilor, a precizat Marin, cu ocazia unei conferinte de presa.

In principal, conform spuselor procurorului, Kerviel a incercat prin aceste disimulari sa isi protejeze imaginea de trader.

Parchetul din Paris a deschis o ancheta juridica pe baza unor acuzatii de "fals si uz de fals", si "introducerea de date intr-un sistem automatizat", a adaugat Martin, citat de AFP.

Presedintele SocGen, Daniel Bouton, a respins luni "teoriile conspirationiste" conform carora traderul ce a cauzat pierderile masive este de fapt un agent al unei banci straine sau un "tap ispasitor", caruia i s-au atribuit si niste pierderi care, de fapt, ar fi fost cauzate de catr criza creditelor ipoetcare din Statele Unite ale Americii.

Un jurnalist a postului de radio Europe 1, Jean-Pierre Elkabbach, l-a intrebat pe responsabilul francez daca este posibil ca Jerome Kerviel sa "fi vrut sa falimenteze banca Societe General, pentru ca o banca ruseasca sa profite de pe urma acestui eveniment", ipoteza care circula pe pietele financiare.

Bouton a reamintit ca Societe Generale sa afla, de fapt, pe cale de a achizitiona banca ruseasca Rosbank, a doua ca marime din Rusia, in cadrul careia este deja actionar.

Presedintele SocGen a precizat ca achizitia va fi finalizata la data de 11 februarie si ca banca "dispune de fonduri suficiente pentru a acoperi aceasta achizitie", conform AFP.

"In ceea ce ii priveste pe cei care va ofera teorii conspirationiste conform carora complotul a fost planificat pe Marte sau pe Jupiter, foarte bine, insa nu trebuie sa ii credeti".

Bouton a respins si acuzatiile avocatilor lui Kerviel, care afirma ca banca incearca sa "isi mascheze astfel piederile cauzate de criza creditelor ipotecare".

"Cum credeti ca am fi putut sa ne acoperim o pierdere prin alta pierdere? Este o idiotenie", a estimat Bouton.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: