Traderul de la SocGen: mai sunt si alti traderi care au incalcat reglementarile bancii

Data publicarii: 29-01-2008 | International

Jerome Kerviel, fostul trader responsabil pentru fraudarea bancii Societe Generale, a acuzat alti traderi ai bancii franceze de incalcarea reglementarilor interne si de depasirea limitelor de tranzactionare, a anuntat luni procuratura Parisului, informeaza Reuters.

Procurorul Jean-Claude Marin a precizat ca Kerviel a declarat investitorilor ca mai multe operatiuni ilegale au avut loc la Societe Generale incepand cu anul 2005, conform Reuters.

"Au fost si alti traderi care au actionat asemanator, prin depasirea limitelor de tranzactionare", a declarat Marin, sintetizand marturia lui Kerviel, care se afla de sambata in custodia politiei.

Procurorul a afirmat ca, conform dovezilor, Kerviel ar fi actionat de unul singur, insa ca Eurex, bursa europeana de tranzactii cu derivative, a avertizat banca SocGen asupra pozitiilor acestuia inca din noiembrie 2007.

Purtatoarea de cuvant a SocGen nu a putut fi contactata pentru a oferi informatii suplimentare.

"Eurex a avertizat inca din noiembrie banca Societe Generale cu privire la pozitiile ocupate de acest trader. Chestionat de catre banca, Kerviel a oferit un document falsificat pentru a dovedi faptul ca pozitiile riscante sunt acoperite", a declarat Marin, cu ocazia conferintei de presa.

Pe langa informatiile oferite de procuratura, autoritatea franceza de control a pietelor financiare (AMF) a anuntat luni ca un membru al consiliului de administratie al Societe Generale a vandut actiuni ale companiei in valoare de 85,7 milioane euro, la data de 9 ianuarie, cu doua saptamani inainte de aparitia in presa a informatiilor legate de frauda comisa de Kerviel.

Intr-un comunicat, AMF a precizat ca Robert A. Day, membru a consiliului de administratie al SocGen, a vandut pe piata bursiera din Paris actiuni ale bancii in valoare de 85,7 milioane euro, la pretul de 95,27 dolari pe actiune.

Doua fundatii cu legaturi cu Robert Day, Robert A. Day Foundation si Kelly Day Foundation, a vandut la data de 10 ianuarie actiuni SocGen in valoare de 8,63 milioane euro, respectiv 959,066 euro.

Day este administrator al bancii incepand cu anul 2002.

Titlurile SocGen au pierdut peste 22% din valoare intre 9 ianuarie si sfarsitul sedintei de tranzactionare de saptamana trecuta.

Guvernatorul bancii centrale franceze, Christian Noyer a declarat tot luni ca problemele Societe Generale nu au cauzat reducerea dobanzii de politica monetara de catre Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, care a luat aceasta decizie intr-o perioada in care pietele bursiere din intreaga lume se prabuseau.

NewsIn