Chiria spatilor din centrele comerciale ar putea scadea cu 10-15% anul acesta

Data publicarii: 29-01-2008 | Imobiliare

Chiria spatiilor din centrele comerciale ar putea scadea anul acesta cu 10-15% in conditiile in care dezvoltatorii noilor proiecte de tip mall anuntate in piata vor reusi sa respecte teremenele de livrare stabilite, sustin analistii imobiliari ai companiei EuroMetropola.

"Din punct de vedere al dinamicii, sectorul centrelor comerciale a fost fruntas in anul 2007. Peste 90 de proiecte au fost anuntate pe piata imobiliara la nivelul intregii tari, iar Capitalei ii vor reveni pana in 2011 nu mai putin de 11 proiecte de tip mall. Daca investitorii care au demarat de ceva timp lucrarile vor reusi sa respecte teremenele de livrare stabilite, se asteapta ca anul acesta chiria spatilor din centre comerciale sa scada cu 10-15%", a declarat Andreea Arsene, consultant senior in cadrul departamentului chirii al EuroMetropola.

Potrivit analistilor imobiliari, rentabilitatea dezvoltarilor comerciale si deficitul de spatii de pe piata centrelor de retail moderne au fost principalele argumente ale investitorilor care si-au aratat interesul sa plaseze in Romania sume importante in proiecte cu destinatie comerciala, in special de tip mall.

"Nivelul chiriei intr-un mall s-a situat in  2007 intre 25-28 euro/mp, in aproximativ acelasi interval inregistrat si cu un an in uma. Daca aparent am putea pune un semn de egalitate intre spatiile comerciale dintr-un mall, pentru ca sunt integrate in acelasi proiect, este important de precizat ca si aici, ca si in cazul spatiilor comerciale stradale, chiria se stabileste in functie de  amplasament. Pozitionarea la parter sau etaj este determinanta in stabilirea chiriei intr-un mall. De asemena, foarte importana este si proximitatea fata de caile de acces si de zonele in care traficul este mai intens: restaurate, cinematograf, alte zone de entertainment", adauga Arsene.

In ceea ce priveste cele mai scumpe artere bucurestene din perspectiva spatiilor de inchiriat, acestea au ramas si anul trecut Bvd. Magheru si Calea Victoriei, unde nivelul chiriei s-a situat intre 80 si 150 euro/mp. "Totusi, lider al clasamentului, cea mai solicitata zona si implicit cea mai scumpa este cea din apropiere de Piata Romana", subliniaza specialistii EuroMetropola. Pe locurile secunde urmeaza Calea Dorobantilor, Calea Mosilor, Soseaua Sefan cel Mare, Bvd. Ion Mihalache - zone pentru care chiriasii au achitat in anul 2007 intre 50 si 100 euro/mp/luna. In zonele oarecum periferice, precum Bvd. Iuliu Maniu, Dristor, Titan, tariful lunar nu a depasit 50 de euro.

"Observam o diferenta foarte mare intre costul de inchiriere a unui spatiu comercial dintr-un mall, comparativ cu cel amplasat pe o artera principala. Explicatia se afla in binecunoscuta lege a economiei - cea a cererii si a ofertei. Pe fondul unei crize a suprafetelor disponibile si a numeroaselor solicitari, chiria pe arterele principale este in proces de crestere. Comparativ cu anul 2006, costurile de inchiriere au crescut cu apoximativ 15%. In determinarea pretului se au in vedere aspecte precum suprafata inchiriata, perioada de inchiriere, vadul comercial, accesul auto si pietonal, locurile de parcare si vizibilitatea", mai spun analistii imobiliari.

Acestia sunt de parere ca, din punct de vedere al costului este mult mai convenabila varianta inchirierii unui spatiu comercial intr-un mall. "Exista si branduri de nisa a caror politica de promovare impune expunerea exclusiv pe bulevardele principale ale unei metropole, unde isi pot personaliza mai bine spatial. In acest sens, se incearca inca in Bucuresti conturarea unei artere dedicate brandurilor de lux din sfera modei, precum Calea Victoriei", adauga consultantii imobiliari.

NewsIn