Companiile din zona euro ignora criza creditelor, insa piata imobiliara creste mai lent

Data publicarii: 29-01-2008 | International

Firmele din zona euro au ignorat impactul crizei creditelor si iau noi imprumuturi in cel mai rapid ritm al ultimilor opt ani, desi cumparatorii de case sunt mai stramtorati, arata cifre publicate luni, relateaza Reuters.

Date publicate de Banca Centrala Europeana (BCE) arata ca ritmul de crestere al creditelor a atins un nivel record in decembrie, in ciuda turbulentelor din ultimele cinci luni de pe pietele financiare, care au impins bancile sa impuna conditii aspre de creditare si sa ridice dobanzile pe piata.

Rata anuala de crestere a imprumuturilor acordate sectorului privat s-a stabilizat la 11,1% in decembrie 2007, cea de a sasea luna in care avansul s-a mentinut in apropiere de 11%, desi economistii se asteptau la o temperare.

Singurul semn de slabiciune a fost observat in sectorul imprumuturilor pentru locuinte, unde ritmul de crestere din zona euro a incetinit pana la cel mai scazut nivel din 2000, deoarece dobanzile mai mari din piata interbancara a urcat dobanzile variabile la credite, dar si ca urmare a unui declin al pietelor imobiliare din Spania si Irlanda. In schimb, celelalte tipuri de credite de consum au crescut intr-un ritm accelerat. 

"Rata de crestere a imprumuturilor ramane remarcabil de ridicata in zona euro, avand in vedere efectele turbulentelor din piata", a spus economistul UniCredit Marco Kramer.

"Fara indoiala, conditiile mai aspre de creditare vor continua sa aiba un impact negativ asupra sumelor disponibile, dar pana in prezent nu putem vorbi de o criza a creditelor in zona euro", a adaugat Kramer.

Economistii sunt de parere ca un ritm solid de crestere al imprumuturilor ar ajuta BCE sa reziste in fata cererilor de a reduce dobanda cheie cat mai curand posibil de la nivelul actual de 4%, in ciuda relaxarii politicii monetare a altor banci centrale.

In sprijinul acestui argument vine si faptul ca masa monetara M3 a continuat sa creasca, desi intr-un ritm mult mai lent decat anticipau economistii. Astfel, M3 a crescut in ritm anual cu doar 11,5% in decembrie, fata de nivelul record atins in octombrie si noiembrie, de 12,3%.

Nici unul din cei 40 de economisti care au luat parte la sondajul Reuters nu se astepta la o incetinire atat de puternica a cresterii M3, previziunile indicand o temperare pana la 12,2%.

Multi se asteptau ca aceasta temperare - cauzata in principal de reducerea sumelor in circulatie, a depozitelor la o zi (overnight) si de vanzarile de titluri la fondurile monetare - sa reprezinte unul din factorii - chiar daca secundari - care determina evolutiile economice, in viziunea BCE.

"Oferta monetara joaca acum un rol secund in politica de dobanzi a BCE", a declarat Claudia Broyer, economist la Dresdner Bank. 

BCE urmareste mai mult evolutia sectorului financiar, al imprumuturilor si la starea economiei, dar si la statisticile privind inflatia, a adaugat Broyer.

Unii analisti considera ca statisticile privitoare la imprumuturi indica incetinirea cresterii economice, in special in Irlanda, Spania si Franta, unde ritmul rapid de crestere a consumului a fost sustinut de piata imobiliara.

Imprumuturile ipotecare au crescut doar cu 7,1% in 2007, fata de un ritm anual de 7,6% in noiembrie, ceea ce reprezinta cea mai mica rata din 2000, an din care exista statistici disponibile pentru zona euro.

Aceasta evolutie a temperat ritmul de crestere al imprumuturilor pentru populatie pana la 6,2% ( de la 6,5% in noiembrie), cel mai scazut din noiembrie 2003, in ciuda accelerarii avansului creditelor de consum de la 5,1% pana la 5,3%.

Desi imprumuturile pentru companii au crescut intr-un ritm mai accelerat in decembrie, de 14,4%, fata de 14% in noiembrie, aceasta se datoreaza partial dificultatii de a obtine fonduri de pe piata, unde dobanzile la creditele de la o luna pana la trei luni au saltat in decembrie pana la niveluri maxime ale ultimilor sapte ani. 

"Creditarea este inca foarte solida, insa exista un clivaj intre imprumuturile pentru companii si cele pentru populatie", a spus economistul sef pentru zona euro la BNP Paribas, Ken Wattret.

"Cred ca ar trebui sa ne concentram asupra sectorului populatiei, deoarece incetinirea devine permanenta si se coreleaza cu problemele de pe pietele imobiliare ale unor tari din zona euro. Aceasta va fi din ce in ce mai mult punctul de interes al Consiliului Guvernatorilor BCE", a adaugat Wattret.

NewsIn