Societe Generale ar putea fi divizata precum ABN Amro, daca nu va avea un cumparator unic

Data publicarii: 29-01-2008 | International

Banca franceza Societe Generale, a carei valoare este destul de scazuta in contextul in care actiunile si-au continuat luni deprecierea, ar putea fi divizata precum banca olendeza ABN Amro daca nu se va gasi un singur cumparator interesat de toate activele, relateaza Reuters.

Marimea si diversitatea afacerilor ar putea face ca banca sa fie prea mare si complexa pentru a constitui tinta unei singure oferte, in special intr-un mediu financiar dificil, in care bancile ar face cu greu achizitii de asemenea dimensiuni, considera analistii.

Banca olandeza ABN Amro a convenit anul trecut sa fie impartita, operatiunile din Statele Unite fiind preluate de Bank of America, banca de investitii de Royal Bank of Scotland, unitatile din Italia si Brazilia de catre Santander si operatiunile pe plan intern de catre Fortis.

"Un scenariu de divizare precum cel de la ABN Amro pare din ce in ce mai probabil pentru Societe Generale", au declarat analistii din cadrul Keefe Bruyette & Woods, Jean-Pierre Lambert si John Holmes.

Precum ABN Amro, Societe Generale detine o gama diversa de active printre care o importanta banca de retail pe plan intern, operatiuni pe piete emergente cu o dezvoltare rapida precum subsidiarele din Bulgaria si din Cehia, o unitate de administrare a activelor si o banca de investitii.

Banca a fost grav afectata de o pierdere de 4,9 miliarde euro (7,2 miliarde dolari), care a fost pusa pe seama tranzactiilor neautorizate efectuate de traderul Jerome Kerviel.

Tulburarile recente din piata creditelor au provocat pierderi semnificative si au constrans multe banci din Europa si din America sa reduca personalul. Contextul actual face ca Societe Generale, cu o valoare de piata de 35 miliarde euro, sa fie o tinta  exagerata pentru multe banci, ceea ce i-a determinat pe unii posibili cumparatori sa se excluda din calcul.

Banca italiana UniCredit, de exemplu, a anuntat vineri ca nu intentioneaza sa faca nicio achizitie pe termen scurt. Banca italiana a purtat discutii cu Societe Generale anul trecut si s-a extins, in prezent, prin mai multe achizitii majore.

Un alt potential cumparator, BNP Paribas, ar putea profita de cresterea oferita in Franta de achizitionarea Societe Generale, insa, potrivit unei surse avizate, banca nu doreste integrarea bancii de investitii concurente, in cazul unei preluari complete.

NewsIn