Sefii marilor companii franceze primesc in medie remuneratii anuale de 6 milioane euro

Data publicarii: 29-01-2008 | International

Sefii marilor companii franceze sunt cel mai bine platiti din Europa, cu o remuneratie anuala de aproape 6 milioane euro in medie, aflandu-se insa cu mult sub nivelul omologilor americani, care castiga in medie de doua ori mai mult, conform unui studiu citat de AFP.

Salariul anual al unui sef de mare companie franceza este de 1,25 milioane euro, insa remuneratia sa creste la 5,9 milioane euro daca se iau in calcul si alte castiguri (actiuni, optiuni, prime), reiese dintr-un studiu efectuat de Hay Group, ce a luat in calcul 100 dintre cele mai mari companii europene si americane.

Sefii de companii britanice ocupa locul secund al clasamentului pentru Europa, cu castiguri anuale de 5,85 milioane euro in medie pe an.

Insa americanii sunt marii castigatori ai studiului, cu o remuneratie anuala ce se ridica in medie la 13 milioane euro pe an, de 2,6 ori mai mult decat un sef de companie europeana.

Problema salariilor sefilor de companii reprezinta un subiect de polemica in Franta, dar si in Germania.

Anul trecut, presedintele Eurogrupului (ce reuneste ministrii de finante ai zonei euro), Jean-Claude Juncker, a denuntat cresterea salariala "fara limite" de care beneficiaza sefii marilor companii.

Diferenta salariala intre cele doua parti ale Atlanticului se explica mai ales prin dimensiunea companiilor, care sunt mult mai mari in Statele Unite ale Americii, afirma studiul.

Diferenta este insa facuta de amploarea remuneratiilor non-salariale (actiuni, prime, optiuni), pentru ca sefii marilor companii europene primesc in general un salariul mai mare decat al omologilor americani (1,3 milioane euro in medie in Europa, 1,1 milioane euro in medie in SUA).

Printre primele 10 mari companii europene, directorul executiv al Vodafone, Arun Sarin, este cel mai bine platit sef, cu un salriu anual de 11,4 milioane euro in 2007.

Francezul Pierre Gadonneix, sef al EDF primeste insa un salariu anual de "doar" 800.000 euro.

In Statele Unite ale Americii, seful companiei de telefonie AT&T, Edward Whiteacre, este cel mai bine platit, cu un salariu anual de 18,7 milioane euro, urmat de directorul executiv al Procter & Gamble, ce are un salariu anual de 18,1 milioane euro in 2007.

NewsIn