O scadere a dobanzii cheie a Fed ar putea aprecia dolarul pe termen lung, anticipeaza analistii

Data publicarii: 30-01-2008 | International

O micsorare a dobanzii de referinta a Federal Reserve saptamana aceasta va deprecia dolarul pe termen scurt, dar ar putea contribui la sustinerea aprecierii monedei americane mai tarziu in cursul anului, arata analistii, citati de Reuters.

Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a coborat neasteptat saptamana trecuta dobanda sa cheie, de la 4,25% la 3,5%, iar jucatorii de pe piete estimeaza ca Fed va lua din nou o decizie asemanatoare, dupa incheierea miercuri a sedintei de politica monetara de doua zile.

In prima parte a sedintei de marti, evolutia ratei futures indica o posibilitate de 70% ca Federal Reserve sa coboare iar dobanda sa de referinta, cu 0,5%, miscare prin care dobanda de referinta a sistemului american de banci centrale ar ajunge la 3%, cu 1% mai putin fata de dobanda cheie a zonei euro.

O astfel de miscarea ar creste atractivitatea monedei unice europene, in defavoarea dolarului, asupra caruia s-ar manifesta presiuni pe termen scurt. Dealerii arata ca euro s-ar putea aprecia peste un nivel record de 1,5 dolari/euro.

Privind mai in perspectiva insa, o serie de analisti spun insa ca piata valutara ar fi pe marginea a ceea ce un strateg de la banca elvetiana UBS, Mansoor Mohi-uddin, numeste o "schimbare de regim".

In conditiile in care jucatorii de pe pietele internationale se tem ca o eventuala recesiune a economiei americane ar putea afecta negativ cresterea economica mondiala, Mohi-uddin a spus ca investitorii ar putea incepe sa sustina monedele nationale ale acelor tari care urmeaza politici in favoarea cresterii.

In contextul in care Federal Reserve a coborat semnificativ dobanda sa de referinta, care era la un nivel de 5,25% in septembrie 2007, iar oficialii americani sustin un pachet de stimulente fiscale, dolarul s-ar putea aprecia.

Acest lucru inseamna ca investitorii care au inceput sa renunte la expunerile la dolar anul trecut cand Federal Reserve a debutat relaxarea politicii sale monetare ar putea sa isi schimbe directia de tranzactionare, ca sa beneficieze de aprecierea dolarului si de posibilitatea ca economia americana sa devina mai solida.

"De indata ce trece perioada pe termen scurt, pare un lucru rezonabil ca oamenii sa decida ca autoritatile americane folosesc politica fiscala si monetara pentru a depasi acest impas, in timp ce restul lumii ramane in urma", a aratat seful departamentului pentru valute si marfuri de la compania BCA Research din Montreal, David Abramson.

Abramson a mai spus ca o incetinire a evolutiei pietei financiare si a cresterii economice americane nu sunt tendinte care se vor schimba peste noapte, dar scaderea costurilor imprumuturilor si reducerile impozitelor ar putea contribui la o stabilizare a situatiei.

Moneda unica europeana, a mai spus Abramson, ar putea "depasi nivelul de 1,50 dolari/euro, dar un astfel de curs probabil ca nu este sustenabil", mai ales in contextul in care o eventuala incetinire a cresterii economice din zona euro ar putea obliga Banca Centrala Europeana (BCE) sa coboare dobanda sa de politica monetara pana la mijlocul anului. Euro se tranzactiona marti seara la o cotatie de 1,4765 dolari/euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: