UE amendeaza compania germana E.ON cu 38 milioane euro pentru un sigiliu rupt

Data publicarii: 31-01-2008 | International

Comisia Europeana a amendat miercuri furnizorul german de utilitati E.ON cu 38 milioane euro (56 milioane dolari), in timpul unui control al inspectorilor antitrust, pentru ruperea unui sigiliu al Comisiei, informeaza Reuters.

Aceasta este prima amenda data de Uniunea Europeana pentru ruperea unui sigiliu dupa ce Bruxelles a refuzat sa accepte ipoteza ca ceea ce s-a intamplat a fost un accident, cum ar fi ca vina i-ar apartine unui angajat responsabil cu curatenia din companie.

Sigiliul a fost pus pe o usa pentru a securiza documentele adunate in timpul controlului din luna mai 2006 care a avut loc in birourile E.ON, control care facea parte din campania Comisiei impotriva practicilor necompetitive de pe pietele energetice germane, a spus seful Comisiei Europene.

"Comisia nu poate si nu va tolera incercarile nici unei companii de a interveni in lupta Comisiei impotriva cartelurilor si a altor practici necompetitive", a spus comisarul european pe probleme de competitie, Neelie Kroes.

"Companiile stiu foarte bine ca pentru cazuri de competitie se pot lua amenzi ridicate, motiv pentru care unii ar putea sa ia masuri ilegale de obstructionare a unei investigatii pentru a evita o amenda", a adaugat Neelie Kroes.

Comisia intrebuinteaza sigilii transparente de plastic pentru a proteja documente importante. In cazul companiei E.ON sigiliul prezenta semne ca ar fi fost scos si in jurul acestuia erau urme de lipici, ceea ce denota faptul ca cineva a incercat sa il lipeasca la loc, arata declaratia comisarului Neelie Kross.

E.ON a negat faptul ca cineva ar fi rupt sigiliul, dar explicatiile date pentru a justifica starea alterata a acestuia au fost respinse, spune Comisia.

Executivul UE poate amenda companiile cu suma echivalenta a 1% din cifra de afaceri anuala in cazul ruperii sigiliilor, dar spun ca au optat pentru o amenda mai mica in cazul E.ON deoarece a fost prima data cand s-a acordat o astfel de penalizare.

NewsIn