Vosganian: bugetul asigurarilor sociale va fi echilibrat pana in 2017 si apoi pe excedent

Data publicarii: 06-02-2008 | Economie

Ministrul de Finante, Varujan Vosganian, a declarat, marti, ca, potrivit estimarilor, bugetul asigurarilor sociale "va fi echilibrat sau va avea un usor deficit in perioada 2009 - 2017", iar intre 2017 - 2020 va inregistra excendent, dand asigurari ca majorarea pensiilor este sustenabila.

"Proiectia arata foarte clar ca, pana in 2017, bugetul de asigurari sociale va fi echilibrat sau va avea un usor deficit, iar dupa 2017 reintram pe excendent", a declarat, marti, Vosganian, precizand ca datele sunt cuprinse in proiectia 2009 - 2020, pe care le-a prezentat-o sindicatelor.

Potrivit lui Vosganian, estimarile Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) arata ca, in 2008, banii pe care ii vor plati salariatii din contributii, colectati la bugetul asigurarilor sociale, vor fi suficienti pentru plata pensiilor. "Nu este adevarat ca vom reduce banii de la alte alocari. Si prin reducerea deficitului si prin cresterea pensiilor lasam neschimbate alocarile pentru domeniile prioritare", a declarat Vosganian. Ministrul a precizat ca nici prin rectificarea bugetara nu vor fi schimbate datele din buget, in forma aprobata de Parlament.

Declaratia ministrului vine in contextul in care, in 14 ianuarie, afirma ca majorarea pensiilor ameninta balanta bugetara in 2008, iar MEF are in vedere transferarea a peste un miliard de euro pentru pensii in 2009.

"Un factor agravant pentru balanta bugetara din 2007, dar si din acest an, il constituie cresterea pensiilor. Pentru 2009, avem in vedere un transfer de peste un miliard de euro la pensii, in conditiile in care ne asteptam la cresterea veniturilor bugetare cu 5 miliarde euro", declara Varujan Vosganian.

Marti, dupa intalnirea avuta la Palatul Victoria cu premierul Tariceanu si cu Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ministrul de Finante isi exprima increderea ca planurile de gestionare a cheltuielilor publice in 2008, prezentate guvernului, vor duce la economisirea, la bugetul de stat, a un miliard de euro in acest an.

NewsIn