Astrologii chinezi ofera sfaturi legate de evolutia burselor in anul chinezesc al sobolanului

Data publicarii: 06-02-2008 | International

Intr-o perioada de turbulente ale pietelor financiare, investitorii din Asia uita de grafice, tabele si previziuni economice, indreptandu-si atentia catre maestrii feng shui pentru a obtine informatii legate de evolutia pietelor in anul chinezesc al sobolanului, informeaza Reuters.

Poate intr-un mod nu tocmai surprinzator pentru investitorii deja afectati de recentele prabusiri ale burselor, expertii feng shui prezic un an nefast pentru pietele bursiere, vestea nefiind foarte buna pentru cei care spera intr-o revenire a pietelor globale.

"Sobolanul va deveni mai agresiv spre sfarsitul anului iar elementul sau de baza, apa, va racori pietele bursiere", a declarat un maestru feng shui tinand de Singapore Feng Shui Centre, Vincent Koh.

Arta feng shui este foarte populara in Asia de est, unde este practicata in mod traditional de catre etnicii chinezi.

Aceasta arta se bazeaza pe studiul miscarilor cosmosului precum si pe aranjarea mobilei si a spatiului pentru a genera un "flux de bogatie".

Cei ce cred in aceasta arta sunt convinsi ca prin practicarea feng shui se poate imbunatati starea sanatatii si relatiile personale si spori bogatia.

In Hong Kong si Singapore, aceasta arta este luata atat de mult in serios incat corporatiile consulta experti feng shui in legatura cu aproape orice, de la strategii de afaceri la designul interior al sediilor.

Disneyland a modificat unghiul principalei sale intrari a parcului din Hong Kong dupa consultarea unui expert feng shui.

Interesul in feng shui este atat de mare incat o casa de brokeraj din regiune, CLSA, a publicat o nota feng shui catre clienti, in care estima ca piata bursiera va creste din martie pana in august iar dolarul va continua sa fie afectat de slabiciune.

"Fii atent in operatiunile tale speculative, mai ales in cel de-al treilea trimestru", scria CLSA, nota fiind considerata "orientativa" de catre casa de brokeraj, si nu un sfat formal.

Raymond Lo, un maestru feng shui din Hong Kong, care ofera sfaturi catre corporatii, se asteapta ca industriile ce au legatura cu semne de pamant si metal vor prospera in anul chinezesc al sobolanului.

"Sobolanul este un simbol al banilor pentru industriile cu legaturi cu semnele de pamant...Taria elementelor de apa in acest an reprezinta simboluri de prosperitate si productivitate si pentru industriile de metal", a declarat Koh, care a sugerat investitorilor sa investeasca in proprietati imobiliare, minerit si aur.

Acesta estimeaza ca pietele bursiere vor fi slabe in acest an, pentru ca elementele de apa si pamant, care sunt puternice in anul sobolanului, slabesc elementele de foc ce influenteaza actiunile.

"Elementele de apa afecteaza pietele. Estimeaz corectii considerabile pe pietele bursiere", a declarat Koh.

Avand in vedere ca bursele de la New York pana in Tokio au scazut pe fondul temerilor legate de scaderea ritmului global de crestere economica, scepticii pot spune ca nu trebuie sa fi un maestru feng shui pentru a face astfel de predictii.

Insa maestrul malaezian de feng shui, Yap Boh Chu, este optimist cu privire la pietele din Asia de sud-est, care, conform acestuia, se vor stabiliza dupa un inceput mai tumultos.

Un broker de la o casa de brokeraj din Singapore, Lim, isi face anual horoscopul, la inceputul noului an chinzesc, si isi decoreaza biroul cu statui infatisand tauri, in speranta unei piete in crestere (bull market).

Lim crede cu fermitate in Ba Zi, ("cei patru stalpi ai destinului"), un sistem chinezesc de ghicire a viitorului ce utilizeaza data si ora nasterii pentru a determina cursul vietii.

Insa, in ciuda increderii sale superstitioase in statui cu tauri, investitiile lui Lim au fost afectate dupa ce indicele StraitsTimes al bursei din Singapore a scazut cu 15% de la inceputul anului.

"Nu pot spune daca functioneaza sau nu - piata scade si nu poti face prea multe pentru a nu mai pierde bani", a declarat Lim.

Terence Tea, directorul executiv al firmei de reciclare a cuprului Advance SCT, apeleaza la maestri feng shui pentru a verifica planurile legate de construirea unor noi sedii, fabrici sau alte amplasamente inainte de a incepe lucrul.

In ciuda faptului ca este devotat acestei arte, Tea admite ca nu doar feng shui este responsabil pentru succesul sau din afaceri.

"Cred ca feng shui mi-a ajutat afacerea, insa munca asidua este fundamentala", a precizat Tea.

Multi pot privi cu scepticism posibilitatea ca feng shui sau alte forme de arte divinatorii pot aduce bogatie, si chiar si cei fideli pun sub semnul intrebarii veridicitatea acestor predictii.

"Din nefericire, nu avem estimarile legate de cine va castiga Campionatul European din 2008 sau cine va fi urmatorul presedinte al Statelor Unite ale Americii", a declarat casa de brokeraj CLSA in raportul sau feng shui.

NewsIn