Ciolos va solicita Ministerului Economiei si Finantelor sa reduca acciza la motorina

Data publicarii: 08-02-2008 | Economie

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) nu poate majora subventia pentru motorina, sprijinul financiar de un leu pe litru fiind notificat la CE, dar va solicita Ministerului de Finante sa reduca acciza la motorina, a declarat, vineri, ministrul agriculturii Dacian Ciolos.

Reprezentantii producatorilor agricoli si cei ai sindicalistilor din agricultura au solicitat autoritatilor gasirea unor solutii pentru ca fermierii sa achizitioneze motorina la jumatate de pret.

Potrivit reprezentantilor agricultorilor, exista doua varinante pentru solutionarea revendicarii, fie reducerea accizei pentru motorina, fie majorarea subventiei. Totusi, MEF nu este de acord cu reducerea accizei si propune MADR sa majoreze subventia. In egala masura, ministrul agriculturii Dacian Ciolos spune ca singura solutie este reducerea accizei.

"Ministerul Agriculturii nu poate majora subventia pentru motorina, deoarece sprijnul financiar de un leu pe litru a fost notificat la Bruxelles si nu poate fi modificat. Aceasta subventie este insuficienta, singura solutie fiind reducerea accizei pentru motorina. Ministerul de Finante nu este obligat sa reduca accizele, dar totusi exista cadrul legal pentru adoptarea acestei masuri", a spus Ciolos.

Acesta a precizat ca va solicita Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) reducerea accizei la motorina.

Federatia Agrostar a informat, vineri, ca nu accepta propunerea Ministerului Agriculturii de subventionare cu un leu a unui litru de motorina, iar programul actiunilor sindicale privind protestele din luna martie va ramane neschimbat pana cand Guvernul nu va gasi solutii pentru reducerea pretului la motorina.

De asemenea, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Marcel Cucu, a declarat, joi, pentru NewsIn, ca reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) nu au acceptat solicitarea producatorilor agricoli de eliminare a accizei pentru motorina, dar au recomandat cresterea subventiei acordate de catre MADR.

Secretarul de stat in MADR, Gheorghe Albu, a declarat, recent, pentru NewsIn, ca sprijinul financiar pentru motorina nu va fi majorat, insa fermierii vor beneficia de o subventionare de pana la 30 % pentru dobanda aferenta unui credit agricol.

Practica subventionarii agriculturii, prin diminuarea accizei pentru motorina, este uzuala in Uniunea Europeana si acceptata de legislatie.

NewsIn