Gazprom ar putea scumpi cu 15 dolari mia de metri cubi de gaze livrate Romaniei, din aprilie

Data publicarii: 11-02-2008 | Economie

Gazprom ar putea scumpi cu circa 15 dolari mia de metri cubi de gaze livrate Romaniei, ajungand la peste 390 de dolari mia de metri cubi, pret aproape dublu fata de alte state europene, a declarat presedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor Iulian Iancu .

"In prezent, Romania plateste 376 de dolari/mia de metri cubi de gaze, iar de la 1 aprilie pretul ar putea creste la peste 390 de dolari/mia de metri cubi, in timp ce pretul platit de alte state europene variaza intre 150-240 de dolari/mia de metri cubi", a spus Iancu.

El a precizat ca factura pe care Romania o plateste prin pretul ridicat al gazelor, aproape dublu fata de alte state europene, se ridica la 2,1 miliarde dolari.

Romania nu are un contract direct cu Gazprom pentru importul de gaze de aproape10 ani, cand in urma unui scandal relatiile intre cele doua parti au fost rupte.

In anul 1999 Romania a incheiat cu firma Regal Petroleum, controlata de controversatul om de afaceri Frank Timis, un contract, aceasta din urma sustinand ca zacamintele de gaze pe care le exploateaza in Ucraina, din care extrage cantitati insemnate de gaze, ii permit sa si exporte.

Gazprom, societate cu care Romania avea la acea data un contract de livrare directa de gaze a notificat urgent Romania sa intrerupa acest contract intrucat gazele pe care Regal Petroleum pretindea ca le extrage din Ucraina si le exporta Romaniei, ar fi fost de fapt furate de la Gazprom.

"Atunci Romania a platit dublu. A platit 76 de milioane de dolari firmei Regal Petroleum, care pretindea ca gazele sunt din productia proprie, si 76 de milioane de dolari catre Gazprom, care sustinea ca gazele exportate de Regal catre Romania sunt furate de la compania rusa", a declarat Iulian Iancu.

De atunci relatiile Romaniei cu Gazprom nu au mai putut fi refacute. Fost demnitar in cadrul Cabinetului Nastase, Iulian Iancu, care a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Industriei, declara ca timp de doi ani partidul din care face parte a incercat sa reia relatii cu Gazprom. "Gazprom s-a aratat interesata de o colaborare pana in momentul in care OMV a fost declarata castigatoare in cursa pentru preluarea Petrom. De atunci si-a pierdut interesul", spune Iancu.

In prezent, importurile de gaze ale Romaniei se desfasoara prin intermediul unor firme, cum este, spre exemplu, cea ruso-germana Wintershall. De asemenea, compania Conef Energy va cumpara de la producatorul rus Gazprom o cantitate de pana la doua miliarde de metri cubi de gaze naturale anual, in baza unui contract semnat la inceputul lunii aprilie 2007, valabil in perioada 2010-2030. Conef Energy, unul dintre intermediarii prin care se deruleaza contractele de import ale Romaniei cu Rusia, este o subsidiara a Conef, parte a grupului Marco Investment and Industries, care controleaza producatorul de aluminiu Alro Slatina, precum si firmele Alprom Slatina si Alum Tulcea.

Romania importa din Rusia 40% din consumul anual la nivel national, care se situeaza la circa 18 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Producatorii interni de gaze naturale, Romgaz si Petrom, asigura 60% din necesarul intern de consum.

NewsIn