Reuniunea ministrilor de finante din G7 nu va tempera agitatia investitorilor

Data publicarii: 11-02-2008 | Finante-Banci

Nervozitatea de pe pietele financiare si de capital ar putea continua saptamana aceasta, dupa ce o reuniune a oficialilor grupului informal al celor sapte tari cele mai industrializate (G7) de la sfarsitul saptamanii nu a dat nicio solutie pentru turbulentele de pe pietele de credit, scrie Reuters.

Mesajul G7 cu privire la cursul valutar a fost foarte asemanator cu cel anterior, iar analistii estimeaza ca impactul acestuia va fi slab. Comunicatul a incurajat, insa, China sa permita aprecierea mai rapida a yuanului.

Liderii financiari ai celor mai industrializate state ale lumii au cerut, de asemenea, bancilor sa isi publice integral pierderile si sa isi sporeasca soliditatea bilanturilor contabile, pentru a contribui la restabilirea functionarii normale a pietelor.

Analistii au spus, insa, ca este putin probabil ca aceste declaratii sa poata risipi ingrijorarea creata de pierderile suferite de institutiile financiare ca urmare a turbulentelor de pe pietele de credit, declansate anul trecut, ca urmare a crizei din sectorul american al creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

"Comunicatul comun al membrilor G7 nu contine nimic ce ar putea atrage atentia si nu aduce nicio surpriza", a comentat, pentru Reuters, un strateg pentru piete valutare de la compania Shinko Securities, Tsuyoshi Segawa. "Probabil ca va fi greu ca pietele de capital sa arate vreo reactie pozitiva imediata", a adaugat Segawa.

Din moment ce investitorii nici nu au avut, de la bun inceput, mari asteptari de la reuniunea G7, este foarte putin probabil ca pe pietele valutare sau pe cele de capital sa se inregistreze vreo reactie semnificativa.

Apetitul de risc al investitorilor ar putea, insa, ramane in continuare redus, ceea ce ar putea duce la o apreciere a yenului fata de dolar aproape de un maxim al ultimilor trei ani, spun analistii.

"Riscul ca yenul sa se aprecieze in continuare este ridicat", a declarat seful departamentului de strategie pentru piete valutare de la subsidiara japoneza a Royal Bank of Scotland, Masafumi Yamamoto

Tendinta yenului este influentata, in prezent, de evolutia de pe pietele de capital, pe care investitorii o considera un indicator al apetitului investitorilor pentru tranzactii riscante de tip carry trade, care constau in vanzarea de valute cu randament mic, cum ar fi yenul japonez sau francul elvetian, pentru a investi in alte active si valute cu randament mai mare.

Scaderile de pe pietele de capital au tendinta de a tempera cererea de astfel de tranzactii speculative si sustin aprecierea yenului.

Yamamoto a spus ca yenul s-ar putea aprecia pana la un nivel de 104 yeni/dolar pana la sfarsitul lui martie, cotatie nemaiinregistrata din martie 2005.

Dolarul a stagnat, la sfarsitul saptamanii trecute, la aproximativ 107,35 yeni/dolar, dupa ce a recuperat de la cotatia de 104,95 yeni/dolar din ianuarie, un minim al dolarului fata de yen din aproape trei ani.

Pietele de capital au avut o saptamana de scaderi. Astfel, indicele Dow Jones a avut cea mai slaba evolutie saptamanala din aproape cinci ani si a pierdut 4,4%. Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor actiuni europene, a coborat cu 3,7%, iar indicele principal al Bursei de Valori de la Tokyo, Nikkei, a pierdut 3,6%.

Pietele financiare din China si Taiwan vor fi inchise luni cu ocazia Anului Nou Chinezesc, iar pietele japoneze vor fi inchise la randul lor cu ocazia unei sarbatori nationale.

NewsIn