Trei sferturi dintre romani din mediul rural isi platesc cu greu ratele la banci

Data publicarii: 11-02-2008 | Finante-Banci

Romanii din mediul rural care se imprumuta, cu greu reusesc sa-si achite datoriile. Este concluzia Barometrului rural 2007 realizat de Agentia pentru strategii guvernamentale. Potrivit studiului, aproape trei sferturi dintre cei care au luat bani de la banci sau cunostiinte in urma cu 2 ani, inca mai platesc rate.

Frigidere, masini de spalat sau orice alt aparat de uz casnic. Sunt bunurile pentru care mai mult de jumatate dintre romani au luat bani cu imprumut. De asemnea, investitia in casa a fost un motiv intemeiat pentru 11 la suta dintre cei intervievati de a face un credit.

Cei care au ales sa foloseasca banii imprumutati pentru a pune pe picioare o afacere sunt in procent foarte mic, de 2 la suta, dar sunt in mare parte persoane cu studii superioare. Statisticile arata ca de la un an la altul romanii prefera sa se impumute in orice alta moneda decat in leu. Motivul este simplu: creditele in moneda nationala sunt cu 2 - 3 procente mai scumpe decat cele in valuta.

Cei mai multi dintre cei care se impumuta in moneda straina nu iau insa in calcul riscul valutar. Astfel, multi dintre acestia se trezesc ca nu mai pot plati ratele la banci. Datele Biroului de Credit arata ca cei mai multi restantieri la institutiile financiare sunt bucurestenii, urmati de locuitorii judetului Constanta si Prahova.

Recordul la numarul de restante bancare il detine o femeie care are in total 27 de datorii la 16 institutii financiar bancare. In schimb cea mai mare datorie, ca suma, o are un barbat care trebuie sa restituie aproximativ 79 de mii de euro. Este si motivul pentru care guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ii indeamna pe bancheri sa impumute populatia in moneda in care primeste veniturile. Astfel, banca este scutita de riscul de a ramane fara banii impumutati, iar romanii scapa de povara unor rate marite, pe care oricum il achita cu greu.

Realitatea TV