La prima linie de asamblare de la fabrica Nokia din Cluj lucreaza doar opt persoane

Data publicarii: 12-02-2008 | Afaceri

Opt persoane lucreaza la linia de asamblare din cadrul fabricii Nokia din comuna clujeana Jucu, inaugurata luni, iar primul model de telefon rezultat in urma acestui proces este Nokia 1200.

O linia de asamblare a telefoanelor are o lungime de circa 10-15 m, iar luni, in ziua inaugurarii, functionau doar doua din cele aproximativ 20 de linii de asamblare. La fiecare linie lucreaza opt persoane, iar prima din ele verifica "enginele" (componenta principala a telefonului, n.r.), adica un subansamblu al telefonului mobil, fara tastatura, carcasa si baterie.

Aceste subansamble sunt testate automat, dupa aceea primesc softul specific, iar combinatia este validata. Urmeaza asamblarea tastaturii, verificarea unor eventuale defectiuni de fabricatie, aceste proces fiind atent supravegheat pentru eliminarea prafului. Aparatul este apoi pus in cutie impreuna cu bateria si celelalte accesorii, iar la urmatorul muncitor de pe banda ajunge cutia care va fi efectiv cumparata de client, care trebuie sa aiba exact 179 de grame.

Daca se observa, dupa cantarire, ca pachetul e mai greu sau mai usor, este desfacut deoarece nu contine lucrurile care trebuie sa existe inauntru, respectiv telefonul, bateria, incarcatorul si ghidul de utulizare, precum si codul de bare pe cutie.
Cutiile care vor ajunge pe rafturile magazinelor sunt puse intr-o cutie mai mare si transportate intr-o incapere de depozitare, aprovizionare, expediere, aflata chiar langa hala de asamblare. Momentan, serviciile de furnizare sunt asigurate de UPS, un colaborator traditional al Nokia.

Fabrica Nokia de la Jucu are doua vestiare, dotate cu dusuri, pentru barbati, respectiv femei, iar in apropiere este amplasata o cantina. In vara acestui an, cand va fi finalizata constructia fabricii, fiecare vestiar va avea etajul sau, si se vor construi un teren de fotbal, unul de baschet si un club pentru intalniri.

Intre vestiare si hala de asamblare se afla birourile personalului care coordoneaza activitatea fabricii, iar intrarea dintre diferitele sectiuni este pazita de cel putin un om de la serviciul de securitate. Totodata, intre zona de birouri si hala peretii sunt din sticla. Potrivit reprezentantilor Nokia, momentan, angajatii de la linia de asamblare lucreaza intr-un singur schimb.  

Nokia a inaugurat luni in parcul industrial Tetarom III din comuna clujeana Jucu prima linie de asamblare, pentru modele Nokia 1200, din cadrul fabricii.  
Parcul industrial Tetarom III se intinde in acest moment pe 154 de hectare, ocupate de concernul finlandez Nokia si, pe viitor, de furnizorii sai. Dintre acestia au fost dati publicitatii doar BYD Electronics, StoraEnso si Hansaprint.

NewsIn