Credite auto fara dobanda pentru persoanele cu handicap

Data publicarii: 12-02-2008 | Finante-Banci

Persoanele cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit fara dobanda pentru achizitionarea unui autoturism, noteaza Realitatea Romaneasca.

Astfel, persoanele adulte cu handicap grav si accentuat pot beneficia de credit a carui dobanda se suporta din bugetul de stat, prin bugetul Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Handicap, pentru achizitionarea unui singur mijloc de transport si pentru adaptarea unei locuinte conform nevoilor individuale de acces, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului. Beneficiaza de aceste facilitati si familia sau persoana care are in ingrijire un copil cu handicap grav ori accentuat.

Persoanele cu handicap grav si accentuat beneficiaza de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport in comun de suprafata si cu metroul. De asemenea, beneficiaza de aceste facilitati asistentii personali ai persoanelor cu handicap grav, iar insotitorii acestora beneficiaza de calatorii gratuite pe autobuz si metrou doar in prezenta acestora.

Persoanele cu handicap grav, asistentii personali, cat si insotitorii acestora beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, in limita a 12 calatorii dus-intors pe an calendaristic.

Persoanele cu handicap accentuat beneficiaza de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu tren clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, in limita a 6 calatorii dus-intors pe an calendaristic.

Persoanele cu afectiuni renale care necesita hemodializa in alte localitati decat cele de domiciliu beneficiaza de gratuitatea transportului interurban si peste limita prevazuta, la alegere, cu tren clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, in functie de recomandarea centrului de dializa.

Persoanele cu handicap grav sau accentuat beneficiaza si de anumite facilitati fiscale. Acestea sunt scutirea de impozit pe veniturile din salarii, scutire de la plata impozitului pe cladire si teren, scutire de la plata taxei asupra autoturismelor, motocicletelor cu atas si mototriciclurilor, adaptate handicapului, scutire de la plata taxei pentru eliberarea autorizatiei de functionare pentru activitati economice si viza anuala a acestora, scutire de la plata taxei hoteliere.

Persoanele cu handicap fizic grav si accentuat beneficiaza de scutire de la plata taxelor vamale si a accizelor, dupa caz, pentru introducerea in tara, odata la 5 ani, la alegere, de motociclete, motorete sau autoturisme, adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap, pentru folosinta proprie.

Realitatea Romaneasca