Venezuela a sistat livrarile de petrol catre compania Exxon Mobil

Data publicarii: 13-02-2008 | International

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a sistat livrarile de petrol catre compania Exxon Mobil, accentuand lupta de multe miliarde dolari cu grupul american, la doua zile dupa ce a amenintat cu oprirea livrarilor de petrol catre Statele Unite ale Americii, informeaza Reuters.

Presedintele antiamerican a retaliat impotriva ofensivei legale incepute de Exxon, care a obtinut inghetarea activelor companiei petroliere nationale a Venezuelei, PDSVA, in valoare de 12 miliarde dolari, lucru ce a dus la scumpirea petrolului.

Compania PDSVA a declarat ca a rupt legaturile comerciale si a sistat livrarile de petrol si produse petroliere catre cea mai mare companie americana, care cere compensatii dupa ce a fost exclusa din cadrul unui mare proiect energetic din Venezuela, care a fost nationalizat de catre Chavez.

"Confruntati cu hartuirea economico-legala declansata de catre Exxon Mobil impotriva companiei PDSVA, am decis sa suspendam relatiile comerciale", a declarat compania venezueleana intr-un comunicat.

Venezuela ocupa locul patru in clasamentul statelor ce livreaza petrol catre SUA, statul american fiind principalul client pentru petrolul venezuelean, scrie Reuters.

Washingtonul a minimalizat amenintarile lui Chavez, analistii fiind de parere ca presedintele venezuelean nu poate duce la capat aceste amenintari, si chiar ministrul energiei din Venezuela a declarat ca ar dori sa evite o sistare totala a livrarilor, lucru ce ar fi foarte costisitor.

Insa dupa multe declaratii belicoase, decizia de a suspenda livrarile de petrol catre Exxon Mobil reprezinta prima actiune concreta a lui Chavez in cadrul unei astfel de dispute.

PDSVA a precizat ca nu va incalca anumite contracte semnate cu Exxon, referindu-se, conform analistilor, la rafinaria Chalmette, din Louisiana, detinuta in proportii egale de Exxon si PDSVA.

Celelalte livrarile ale Venezuelei catre Exxon Mobil s-au ridicat in noiembrie 2007 la aproximativ 90.000 barili pe zi, reprezentand o "picatura" pentru cea mai mare companie petroliera din lume.

Avand in vedere ca doua treimi din petrolul venezuelean este livrat catre SUA, analistii sunt de parere ca Chavez nu va putea sa isi sustina amenintarile pentru ca si-ar reduce drastic fondurile menite a finanta alte programe sociale care stau la baza popularitatii presedintelui venezuelean.

Alte state producatoare de petrol au asigurat Washingtonul ca vor suplimenta oferta in cazul unei intreruperi din partea Venezuelei.

Seful Agentiei Internationale a Energiei (AIE), ce coordoneaza fluxul petrolier mondial si rezervele in cazul unei crize energetice majore, a declarat ca grupul este gata sa intervina in caz de necesitate.

Exxon Mobil a precizat ca va actiona pentru a asigura alimentarea clientilor sai, conform obligatiilor contractuale.

NewsIn