Contributiile la somaj se vor plati si din indemnizatii de conducere, sporuri si salarii de merit

Data publicarii: 14-02-2008 | Finante-Banci

Contributiile la bugetul pentru somaj se vor calcula la venitul brut, realizat lunar, de persoanele asigurate, in baza de impozitare fiind incluse si indemnizatiile, sporurile sau salariile de merit, exceptie facand diurnele, drepturile de autor sau sumele acordate pentru concedieri in masa.

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotarare de modificare a normelor metodologice de aplicare a legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj, dupa ce Excutivul a modificat legea, anul trecut, si a largit baza de impozitare pentru somaj.

Pana in prezent, angajatorii aveau obligatia de a retine si de a vira, lunar, contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj aplicata asupra salariului de baza lunar brut.

In venitul lunar impozabil intra salariul de baza lunar brut, corespunzator timpului efectiv lucrat, la care se adauga, dupa caz, indemnizatia de conducere, salariul de merit, sumele platite pentru orele suplimentare sau in zilele de sarbatori legale ori declarate zile nelucratoare. De asemenea, se va impozita indemnizatia bruta lunara pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective, dar si pentru persoanele care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, solda bruta lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate si suportate, potrivit legii, de unitati, drepturile banesti in valoare bruta realizate lunar de persoanele care au raport de munca in calitate de membru cooperator.

Actul normativ mai prevede si impozitarea remuneratiei directorilor si membrilor directoratului societatilor pe actiuni, a sporurilor, adaosurilor si drepturilor banesti acordate potrivit legii ori contractelor colective sau individuale de munca, sub forma de procent ori ca sume fixe, indiferent daca au caracter permanent sau nu, a indemnizatiilor pentru concedii sau pentru perioadele de incapacitate temporara de munca, suportate de unitati, a premiilor si primelor sau a oricaror sume platite din fondul de salarii.

Potrivit normelor, nu se includ in baza de impozitare prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale, diurnele de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer, drepturile de autor sau participarea salariatilor la profit. De asemenea, nu se impoziteaza compensatiile acordate salariatilor concediati pentru motive care nu tin de persoana lor.

In luna octombrie 2007, Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta 91/2007, pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale, act normativ care modifica, printre altele, si prevederi ale legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, referitoare la baza lunara de calcul a contributiilor la sistemul asigurarilor pentru somaj.

NewsIn