Incasarile din taxa auto pot scadea cu o treime in 2008, de la 300 milioane euro in 2007

Data publicarii: 17-02-2008 | Finante-Banci

Veniturile la bugetul de stat din plata taxei auto sunt estimate la 200 - 300 milioane euro in acest an, in conditiile in care aceste incasari au ajuns la peste 300 milioane euro anul trecut, a declarat, sambata, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

"Banii vor merge in continuare catre Ministerul Mediului. Noua formula aduce, la fondul de mediu, cu o treime mai putin decat inainte", a mai spus ministrul Vosganian, explicand ca taxa auto a scazut, per total, dupa noua formula de calcul, fata de anul trecut.

Incasarile de la bugetul de stat au insumat anul trecut, potrivit lui Vosganian, 75 miliarde lei (22,5 miliarde euro), in crestere cu 19,45% fata de 2006.

El a mai explicat ca, inainte de intrarea in Uniunea Europeana, plata taxelor vamale crestea costul unei masini aduse din strainatate cu 20% pana la 30% si ca, in conditiile liberalizarii comertului, dupa aderarea la UE introducerea taxei auto a presupus scaderea acestui cost, in medie, la 3%.

Vosganian a mai explicat ca, prin taxa de prima inmatriculare si prin stimulente pentru casarea masinilor vechi, ar trebui sa ajungem la intinerirea considerabila a parcului auto, in conditiile in care, in Romania, in 2007, 50% dintre masini erau mai vechi de 10 ani.

Un argument adus de ministrul Economiei si Finantelor in favoarea taxei auto a fost si incurajarea producatorilor auto straini, fie pentru a-si pastra o parte cat mai mare din productia in Romania, in cazul Renault, fie de a intra pe aceasta piata, in cazul Ford.

"Renault isi va delocaliza o parte din productie, ei au declarat, nu eu am spus, deoarece pe piata romaneasca ar avea o concurenta de masini second-hand foarte ieftine. Referitor la Ford, eu nu am spus ca nu mai vine. Noi cu Ford am discutat pe contextul legislativ existent, niciodata n-am pus problema eliminarii taxei auto. In acest context economic am discutat si posibile scheme de ajutoare de stat. Fireste ca Ford, care nici n-a intrat inca in tara, nu se va implica in dezbaterile politice din Romania, spunand ca a batut cu pumnul in masa si a cerut pastrarea taxei. Nu va spune niciodata acest lucru", a mai explicat Vosganian.

Referitor la contextul macroeconomic actual, Vosganian a spus ca vede un nivel al cresterii economice de 6,5% in acest an, deci un ritm mai alert fata de cel estimat pentru 2007. In privinta cursului de schimb, prognoza enuntata de ministrul economiei si finantelor prevede o intarire usoara a leului, spre niveluri intre 3,5 si 3,6 lei/euro. Cursul de referinta afisat, vineri, de banca centrala a fost de 3,6388 lei/euro.

Referitor la cresterile salariale medii, ministrul a precizat ca le vede la un nivel de 20% in acest an fata de cel anterior.

NewsIn