Ce se intampla cind nu mai puteti plati ratele pentru casa

Data publicarii: 19-02-2008 | Finante-Banci

In cazul incapacitatii de plata la un credit imobiliar, varianta cea mai buna este obtinerea unei refinantari, noteaza Cotidianul. Daca ajungeti in situatia in care nu va mai permiteti plata ratelor la un credit ipotecar, exista citeva optiuni, prima fiind refinantarea. "In cazul in care rata creste mai mult decit poate acoperi imprumutatul, acesta poate apela la o refinantare, cu conditia ca banca sa ii acorde intreaga suma reesalonat astfel incit sa beneficieze de o rata mai mica", spune Diana Tarus, analist financiar la compania de consultanta Finzoom.

O varianta mai putin imbucuratoare este cea in care banca pune la vinzare imobilul ipotecat. Prin licitatie publica, banca urmeaza sa isi recupereze datoria integral, comisioanele si penalitatile. Suma ramasa in urma acoperirii intregii datorii va reveni clientului.

O alta posibila varianta este vinzarea bunului ipotecat. "Daca pe vremuri bancile nu permiteau ca un imobil ipotecat sa fie vindut, intre timp lucrurile s-au schimbat, majoritatea acceptind acum situatia, caci este mai profitabila solutia practica decit sistemul de confiscare prin licitatie", mai spune Diana Tarus. Daca la prima licitatie nu se prezinta nimeni, bancile trebuie sa scada semnificativ pretul, existind cazuri in care imobile de 500.000 de euro au fost vindute cu 200.000 de euro.

Prin urmare, daca gasiti un cumparator care are posibilitatea de a achita valoarea imobilului integral cu bani cash, expertul financiar va sfatuieste sa mergeti la notar, unde cumparatorul va achita ca avans suma pe care o mai datorati bancii. Urmatorul pas este sa mergeti sa achitati creditul, dupa care se ridica ipoteca si faceti restul de acte cu noul proprietar. "O varianta de genul acesta este mai potrivita pentru cineva care a trecut de macar o treime din perioada de rambursare", spune analistul financiar.

Integral in Cotidianul