Isarescu: Dobanda cheie mare asociata cu politici salariale laxe largeste deficitul extern

Data publicarii: 19-02-2008 | Finante-Banci

Combinatia intre o politica monetara aspra si o politica salariala laxa poate fi nociva, deoarece prima poate duce la aprecierea leului, iar a doua la erodarea competitivitatii prin cresteri salariale, a declarat, pentru Business Standard, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

O politica monetara aspra presupune folosirea unei dobanzi cheie ridicate, a explicat Isarescu, care a preciz at ca ambii factori mentionati - dobanda ridicata si politica salariala laxa - pun presiune pe deficitul de cont curent.

"O politica de venituri laxa nu poate sa fie contrabalansata decat partial de intarirea politicii monetare. Daca restrictionarea creditarii se face prin masuri de politica monetara (majorarea dobanzii) si nu administrative (plafoane de creditare), ea poate avea si efecte perverse", a spus Isarescu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat, la ultima sedinta de politica monetara, dobanda cheie cu un punct procentual, pana la 9%, in conditiile in care cresterea ratei dobanzii a fost de 2 puncte procentuale de la sfarsitul lui octombrie pana in prezent. In acest context, Isarescu a atras in repetate randuri atentia in privinta riscurilor unei politici fiscale prea relaxate.

Din nou, seful BNR a facut apel la corelarea politicilor economice si la aplicarea unui mix intre acestea, vorbind despre limitele pe care le are eficienta politicii monetare fara aportul politicilor fiscale.

"O alta limita a eficientei politicii monetare este legata de masura in care intarirea acestei politici este ocolita pe o piata unica si in conditiile liberalizarii contului de capital (convertibilitatea totala a leului). Efectul final poate fi stimularea creditului in valuta si descurajarea creditului in lei, ceea ce inseamna, pe de o parte, un control ineficient al cererii agregate, iar pe de alta parte - crearea premiselor pentru instabilitate financiara, prin fluctuatia cursului de schimb", a mai spus Isarescu.

Ultima limita a politicii monetare despre care vorbeste Isarescu "se observa atunci cand intarirea politicii monetare se face atat prin majorarea dobanzii, cat si prin aplicarea unor restrictii pentru creditul in valuta".

Guvernatorul BNR subliniaza ca, intr-o asemenea situatie, bancile comerciale pot externaliza o parte din portofoliul de credite si, in consecinta, cresterea cererii agregate este finantata prin majorarea datoriei externe pe termen scurt.

BNR a decis, la sedinta de politica monetara din 4 februarie, si majorarea provizioanelor in valuta, in contextul unui nivel foarte ridicat al rezervelor minime obligatorii (RMO) in Romania, comparativ cu alte state europene, de 40% din pasivele in valuta si de 20% pentru cele in lei.

NewsIn