Romania a votat pentru introducerea in comercializare a noi soiuri de porumb modificat genetic

Data publicarii: 20-02-2008 | Mediu

Ministrul agriculturii Dacian Ciolos a votat, luni, in cadrul Consiliului Ministrilor Agriculturii, pentru introducerea in comercializare a noi soiuri de porumb modificat genetic, insa nu s-a adoptat nicio decizie, deoarece ministrii agriculturii nu au cazut de acord.

"Romania a votat pentru introducerea in comercializare a unor noi soiuri de porumb modificat genetic, insa s-a opus importului de cartof modificat genetic. Punctul de vedere al Romaniei s-a bazat pe recomandarea Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), respectiv ca nu exista elemente care sa dovedeasca impactul negativ al acestor soiuri de porumb modificat genetic", a declarat Dacian Ciolos.

Acesta a precizat ca nu s-a adoptat nicio decizie, deoarece ministrii agriculturii nu au ajuns la un acord privind acceptarea sau nu a acestor organisme modificate genetic.

Romania s-a aliniat politicii agricole a Uniunii Europene in ceea ce priveste regimul organismelor modificate genetic, iar respectarea angajamentelor in acest domeniu implica interzicerea cultivarii de soia modificata genetic. Aceasta masura a intrat in vigoare din 1 ianuarie 2007.

Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) a solicitat Guvernului sa sustina reintroducerea cultivarii organismelor modificate genetic si, in principal, a soiei. Presedintele LAPAR, Marcel Cucu, a declarat, recent, ca principalale argumente ale fermierilor se refera la costurile scazute si la dublarea productiei, in cazul soiei modificata genetic.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in 2006 existau 1.100 de cultivatori autorizati, fiind realizata o productie de 248.000 de tone de soia modificata genetic. Din categoria organismelor modificate genetic, singura planta care este autorizata de UE este porumbul modificat genetic.

NewsIn