Americanii se tem ca fondurile de investitii straine ar putea afecta economia tarii

Data publicarii: 22-02-2008 | International

Foarte multi americani se tem ca economia Statelor Unite si securitatea nationala ar putea fi afectate in cazul in care fondurile de investitii suverane, diviziile de investitii ale guvernelor straine, investesc mai multi bani in companiile americane, arata noile statistici, potrivit Reuters, citata de Newsin.

Cetatenii americani cu drept de vot nu vor ca aceste fonduri, care gestioneaza in prezent intre 1.900 si 2.900 miliarde dolari, sa cumpere participatii in firmele de inalta tehnologie, in banci sau in companiile si porturile petroliere, arata rezultatele unui studiu, publicate miercuri de grupul de consultanta economica Public Strategies.

Potrivit acestui sondaj, 55% dintre americani considera ca fondurile vor afecta siguranta nationala si 49% au declarat ca fondurile vor avea un impact negativ asupra economiei americane, al carei ritm incetineste.

Americanii stiu destul de putin despre aceste fonduri, insa principala reactie este negativa, a declarat un strateg din cadrul Public Strategies, Dan Bartlett.

Ingrijorarea populatiei contrasteaza cu perspectivele pozitive adoptate de Washington si Wall Street, in contextul in care oficialii din guvern si directorii companiilor sunt de parere ca investitiile straine pot stimula compatitivitatea firmelor americane. Gigantul financiar Citigroup, de exemplu, a colectat 12,5 miliarde dolari din fonduri straine in acest an, dupa ce a inregistrat mari pierderi anul trecut.

Aproape 68% dintre cei 1000 de alegatori americani chestionati saptamana trecuta sunt ingrijorati ca guvernele straine vor dobandi un control prea mare asupra pietei daca isi continua ritmul investitiilor.

Sondajul a avut o marja de eroare de plus sau minus 3,1 puncte procentuale.

"Gandirea americanilor in aceasta problema devine din ce in ce mai izolationista", a mai spus Bartlett, un fost consilier al presedintelui George W. Bush, adaugand ca "cetatenii sunt impotriva fondurilor straine cu cat invata mai multe despre acestea".

Aproape trei din patru alegatori, echivalent cu 72% dintre respondenti considera ca guvernele straine sunt prea rezervate in legatura cu investitiile lor si ca strategiile si portofoliile nu sunt suficient de transparente, potrivit sondajului.

Majoritatea americanilor, sau 56%, nu au fost multumiti de faptul ca fonduri de investitii din Singapote, Kuweit si Emiratele Arabe Unite au cumparat mici participatii in cadrul Citigroup Inc. Cetatenii americani se arata, de asemenea, ingrijorati de investitiile din China, Rusia si Hong Kong.

Desi fondurile de investitii suverane, care sunt estimate sa creasca la a gestiona 15.000 miliarde dolari in urmatorii opt ani, nu au avut inca efecte negative, Bartlett a spus ca tendinta se poate schimba brusc, mai ales pe parcursul unui an electoral.

Redactia BankNews.ro