Bancile mizeaza pe creditele in valute exotice, in ciuda avertismentelor BNR

Data publicarii: 23-02-2008 | Finante-Banci

Bancile care ofera deja credite in franci elvetieni anticipeaza o crestere a volumului acestora in 2008, in timp ce alte banci, care nu cuprind in portofoliul lor astfel de imprumuturi, califica drept iresponsabila aceasta directie, in ton cu avertismentele bancii centrale. In acest an insa, avand in vedere valurile facute de Banca Nationala a Romaniei (BNR), majoritatea analistilor bancari anticipeaza o diminuare a ponderii creditelor in franci elvetieni in portofoliul total de credite din Romania, dar volumul acestora va fi cu siguranta mai mare.

Presedintele Volksbank, Gerald Schreiner, declara saptamana trecuta ca imprumuturile in franci elvetieni acordate de banca pe care o conduce au reprezentat o treime din totalul portofoliului de credite din 2007 de 2,21 miliarde euro. Pana la sfarsitul lui 2008, reprezentantii bancii se asteapta ca ponderea sa se mentina la aproape o treime, dar pe fondul cresterii volumului total de credite la 3,4 miliarde euro. La OTP Bank Romania, creditele in franci elvetieni au reprezentat peste o treime (36%) din totalul creditelor acordate in 2007, de 642,9 milioane euro.

Raiffeisen Bank Romania considera ca este posibil ca ponderea creditelor in franci elvetieni sa sufere o usoara scadere, dar e putin probabil ca aceasta sa se resimta si in privinta volumului, in conditiile in care cererea de imprumuturi este in continua expansiune. In cursul anului trecut, unele banci au oferit credite in yeni japonezi, insa au fost nevoite sa renunte deoarece nu au prezentat interes pentru public. 

Nemultumita de nivelul ridicat al creditarii in valuta, asupra careia masurile de politica monetara ale BNR au o putere limitata, banca centrala a impus la ultima sedinta cresterea provizioanelor la imprumuturile in valuta. In plus, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara cu ocazia prezentarii Raportului trimestrial asupra inflatiei ca avansul creditelor in monede exotice - precum cele in franci elvetieni - implica riscuri valutare foarte ridicate, desi dobanzile la aceste credite sunt mai mici. "Francul elevetian este in mod traditional o moneda de refugiu", in care fac plasamente investitorii in perioade tulburi, intarindu-l, explicase Isarescu, care adaugase ca banca centrala ar putea lua masuri, fara sa dea insa detalii.

Analistii pietei bancare estimeaza ca aproximativ un sfert din totalul creditelor nou-acordate in 2007 au fost in monede exotice, precum francii elvetieni. Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei, la sfarsitul anului trecut, creditele in lei - de 67,7 miliarde lei - detineau o pondere de numai 45,7% din totalul creditelor neguvernamentale acordate de banci, ce echivalau cu 148,18 miliarde lei (41 miliarde euro).

Cat priveste creditele acordate populatiei, acestea echivalau cu 71,5 miliarde lei la sfarsitul anului trecut, din care imprumuturile in moneda nationala reprezentau doar 47% (33,57 miliarde lei). Din totalul creditelor acordate populatiei pana la sfarsitul lui 2007, creditele in euro au detinut o pondere de 44,2%, echivaland cu 31,6 miliarde lei, in vreme ce restul imprumuturilor au fost acordate in alte valute, potrivit datelor BNR.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: