Increderea romanilor in economie, la nivelul minim

Data publicarii: 23-02-2008 | Economie

Principala cauza pare a fi deprecierea leului, care a marit ratele la credite, noteaza Cotidianul. Increderea consumatorilor in economia romaneasca a atins, in luna ianuarie, nivelul minim al ultimului an, tendinta de inrautatire a acestui indicator manifestindu-se la nivelul intregii Uniuni Europene, potrivit datelor biroului european de statistica Eurostat.

Indicatorul privind increderea consumatorilor in economie este compus din patru factori care vizeaza evolutia, pentru urmatoarele 12 luni, a situatiei financiare, a celei economice generale, a somajului si a economisirii.

Astfel, indicatorul a ajuns, in luna ianuarie, la minus 19,8 puncte, fata de minus 12,6 puncte in decembrie 2007. Un nivel mai apropiat a fost atins, in februarie 2007, cind indicatorul se situa la minus 16,5 puncte.

Cel mai inalt nivel al increderii consumatorilor romani in economie a fost consemnat in luna iulie a anului trecut, pentru ca in urmatoarele luni acesta sa se erodeze constant. Eurostat nu prezinta factorii care au stat la baza acestei evolutii, insa o posibila influenta poate fi deprecierea semnificativa a leului, in raport cu euro, cu peste 20%, din vara anului trecut pina in prima luna a acestui an, ceea a avut un impact negativ asupra situatiei financiare a populatiei.

Un prim efect al evolutiei monedei nationale a fost acela al cresterii ratelor la creditele in valuta contractate de populatie. Un alt factor de influenta poate fi evolutia macroeconomica din ultimele luni si, in special, accelerarea inflatiei la 7,26% in luna ianuarie, comparativ cu perioada similara din 2007. La nivelul UE, increderea consumatorilor s-a erodat semnificativ in ultimul an, pina la un minim de minus 9,9 puncte in prima luna a acestui an.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: