Jim Rogers: Statele Unite se afla deja in recesiune, iar situatia se va inrautati

Data publicarii: 26-02-2008 | International

Economia Statelor Unite se afla deja in recesiune si nu va scapa de o continuare a acestui fenomen, pe fondul asteptarilor ca dolarul sa ramana sub presiune, a declarat luni specialistul in investitii Jim Rogers, citat de Reuters.

Banca centrala a Statelor Unite si-a coborat, saptamana trecuta, previziunile de crestere economica a SUA in 2008 si s-a declarat ingrijorata cu privire la viitoare incetiniri, chiar si in conditiile unor noi reduceri ale dobanzii cheie. "Statele Unite se afla in recesiune, iar situatia se va inrautati", a spus Rogers reporterilor in cadrul unei vizite la Dublin.

Rogers, co-fondator al Quantum Fund - infiintata in anii 1970 - impreuna cu miliardarul George Soros, crede ca sectoarele auto si imobiliar se gasesc intr-o situatie "mai grava decat recesiunea", cu preturi in crestere la energie si alimente care lovesc puternic puterea de cumparare a consumatorilor.

"Banca centrala a SUA emite bancnote si incearca sa previna o recesiune - o bandajeaza", a spus Rogers la o conferinta a investitorilor care a avut loc la Dublin. Specialistul in investitii a spus ca banca centrala "comite aceleasi greseli" pe care le-a comis si Japonia la inceputul anilor 1990, cand a intrat in criza economica a carei dezvoltare a fost sustinuta prin creditare excesiva. "Japonia a facut-o si japonezii inca nu si-au revenit nici 18 ani mai tarziu", a adaugat Rogers.

"Cat timp banca centrala a Statelor Unite si guvernul federal continua sa faca aceste greseli, perioada de incetinire economica va fi mai lunga si cel mai probabil va fi una din cele mai grele recesiuni cu care America se va confrunta dupa foarte multi ani", a spus specialistul.

Rogers crede ca dolarul urmeaza "sa se deprecieze foarte mult", adaugand ca spera sa poata renunta la toate depozitele in dolari, pana la un anumit punct in acest an. El a amintit ca tari precum Iranul si Venezuela deja folosesc valute alternative dolarului. "Moneda Statelor Unite isi va pierde statutul de moneda de rezerva a lumii - deja incepe sa se intample acest lucru", a spus acesta.

Rogers si-a exprimat preferinta pentru investitii in domeniul agriculturii, in contextul reducerii rezervelor la nivel global. "Rezervele de alimente sunt la cel mai scazut nivel din ultimii 40-50 de ani. Nu vad de unde ar putea veni aprovizionarile. Agricultura este in continuare cel mai bun loc unde se poate investi, poate si argintul, poate si platina", a incheiat specialistul.

NewsIn