Finantele propun un program de reducere a cheltuielilor publice cu 1,1 miliarde euro

Data publicarii: 27-02-2008 | Finante-Banci

Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va prezenta premierului Calin Popescu Tariceanu un program de reducere a cheltuielilor bugetare cu 1,1 miliarde euro in 2008, a declarat Varujan Vosganian, precizand ca deficitul bugetar, in 2010, nu trebuie sa depaseasca 1% din PIB.

Din 2009, crearea bugetului general consolidat se va axa pe doua dimensiuni, potrivit lui Vosganian, citat de NewsIn.

"Prima dimensiune se refera la crearea unui buget multianual, pe doi, apoi pe trei ani. A doua dimensiune consta in introducerea in bugetul general consolidat a mai multor componente: plafonul de indatorare a municipalitatilor - asa cum este introdus si plafonul de indatorare a guvernului - cat se poate cheltui din fondul de rulment, bugetul autoritatilor autonome, care se reflecta tot in soldul de buget, o componenta a companiilor si acordarea de despagubiri si titluri nominative la Fondul Proprietatea pentru Cadrilater, tinutul Herta si Bucovina de Nord", a subliniat oficialul MEF.

Strategia fiscala asociata se bazeaza pe doua coordonate, a mai spus Vosganian. Ministrul a precizat ca este nevoie de stabilitate si consolidare fiscala pentru a reduce, treptat, deficitul bugetar pana la 1% din PIB pana in 2010.

Vosganian a facut referire la clasa politica si la faptul ca, de multe ori, initiativele guvernului nu au beneficiat de sprijinul majoritatii parlamentare.

"Avem nevoie de un Parlament dezbarat de indatorari populiste, egalitariste si, explicit, electorale. E greu sa angajam viitorul Romaniei in Parlament pe urmatorii doi ani, in conditiile in care, in acest an, abia am trecut bugetul pe 2008", a spus Vosganian.

Vosganian a mai explicat ca Guvernul are nevoie de o sustinere a majoritatii parlamentare in special pe proiectele de buget. Ministrul a dat asigurari ca, in acest an, prin reducerea cheltuielilor bugetare nu va taia niciunul din obiectivele de investitii.

In privinta salariilor din administratie, ministrul declara, in urma cu o saptamana, ca urmeaza sa blocheze posturile vacante din institutiile publice si ca nu va permite noi angajari decat daca vor exista fundamente solide.

Vosganian a repetat ca masurile ministerului in privinta cheltuielilor publice nu au creat presiuni inflationiste, amintind ca, in conditiile cresterii pretului la energie pe plan international, intrarea in functiune a reactorului 2 de la Cernavoda a permis mentinerea pretului la electricitate.

Redactia BankNews.ro