Tariceanu: propunerea de a reduce TVA la alimentele de baza este o prostie electorala

Data publicarii: Astazi, 27-02-2008 | Economie

Premierul Tariceanu a calificat marti initiativa unor partide parlamentare, referitoare la reducerea TVA la alimentele de baza de la 19% la 5%, ca fiind o "prostie" electorala care, in opinia sa, nu se va materializa.

"Nu toate prostiile care se spun o sa ajunga sa se materializeze. Povestea asta cu reducerea TVA este o chestiune pur electorala pe care unii au lansat-o. Le-am explicat ca din punct de vedere economic, pretul nu e dat de TVA, ci de cerere si de oferta", a declarat Tariceanu la seminarul pe teme economice organizat de "The Economist".

El a raspuns astfel reprezentantului unei companii producatoare de tigari, care s-a declarat ingrijorat de solicitarea parlamentarilor ca acciza la tigarete sa fie majorata, in compensatie la reducerea TVA pentru produsele de baza.

"Cu initiative din astea m-am obisnuit, nu ma mai sperie. Slava Domnului ca exista in Parlament si oameni care au si cunostinte si responsabilitatea sa inteleaga care sunt efectele, care nu vor fi nicidecum cele scontate asupra preturilor, ci mai degraba asupra veniturilor bugetare", a declarat Tariceanu.

Senatul a adoptat o initiativa social-democrata, care prevede reducerea TVA la produsele de baza de la 19% la 5%, odata cu  cresterea accizelor la produsele de lux si la tutun pentru a reduce deficitul generat de aceasta masura.

Initiativa privind reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza apartine unui grup de cinci senatori social-democrati: Ilie Sarbu, Doina Silistru, Petre Daea, Sever Ster si Liliana Tomoioaga. Propunerea vizeaza stabilirea plafonului pentru pensiile neimpozabile la 15 milioane de lei vechi, iar cei cinci pesedisti au gasit solutia majorarii accizelor la produsele de lux si tutun pentru a compensa pierderile bugetare rezultate din reducerea TVA la alimentele de baza.

Propunerea nu a fost sustinuta de Executiv, dar a primit raport favorabil de la comisia de specialitate, in urma unui vot "politic", asa cum a spus in plen presedintele Comisiei senatoriale de buget-finante, liberalul Aron Popa. Dezbaterile in plen s-au axat in principal pe solutiile propuse de initiatori pentru a acoperi gaura bugetara si pe comparatiile cu state comunitare, in care TVA la alimente se cifreaza intre 0% si maximum 5%.

Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Tariceanu a declarat, dupa ce Senatul si-a dat acordul pentru acest proiect, ca Ministerul Finantelor va ataca la Curtea Constitutionala actul normativ privind reducerea TVA pentru alimentele de baza, dupa promulgare, argumentand ca aplicarea sa va reduce veniturile bugetare, dar va creste totodata veniturile comerciantilor si coruptia in administratie.

NewsIn