Ghiseul Virtual de Plati a inregistrat 1.739 de tranzactii pana in 2008

Data publicarii: 10-03-2008 | Finante-Banci

Portalul online prin care se pot achita amenzile rutiere, Ghiseul Virtual de plati, a inregistrat 1.739 de tranzactii online din 2006 pana in 2008, dintr-un total de 55.000 de vizitatori, potrivit datelor furnizate de biroul de presa al Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Ghiseul virtual de plati este disponibil pentru plata amenzilor de circulatie aplicate, in municipiul Bucuresti, cetatenilor romani cu domiciliul in Bucuresti sau cetatenilor straini avand resedinta in Bucuresti.

Din totalul de aproximativ 55.000 de vizitatori unici ai ghiseului virtual, numai aproape 10% , adica 5.800, si-au deschis cont de utilizator pe acest portal, de la lansarea portalului, noiembrie 2006, pana in martie 2008. De la acesti 5.800 de utilizatori inregistrati, s-au inregistrat doar 1.739 de plati, in valoare de 129.869 lei.

Potrivit statisticilor Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI), recordul de tranzactii, inregistrat de ghiseul virtual de plata, a fost de 135, in valoare de 10.403 lei, in luna mai 2007, iar cele mai putine, in luna noiembrie 2006 - 15 tranzactii, in valoare de 654 lei.

Potrivit specialistilor, numarul foarte mic de tranzactii efectuate prin intermediul portalului Ghiseul.ro se datoreaza lipsei de mediatizare a portalului dar si din cauza ca plata prin internet este mai scumpa. O amenda platita online va fi mai mare cu aproape 3% decat daca plata s-ar face direct la ghiseu, din cauza comisioanelor bancare.

Pe de alta parte, in general, foarte putini romani utilizeaza internetul pentru tranzactii financiare.

Astfel, potrivit unui recent studiu Eurostat desfasurat la nivelul statelor membre UE, romanii sunt codasi la utilizarea serviciilor bancare prin internet, cu un procent de numai 7% utilizatori, in timp ce bulgarii sunt pe ultimul loc, cu 5%, iar finlandezii, la mare distanta, ocupa primul loc, cu o pondere de 84% de populatia tarii care a utilizat astfel de servicii in 2007. Potrivit datelor prezentate, in 2007, comertul electronic a fost utilizat de doar 3% dintre romani, la fel ca bulgarii, situandu-se pe ultimul loc, in timp ce olandezii au apelat la acest gen de servicii intr-o pondere de 55%. Internetul a fost accesat cel putin o data de numai 24% din romani, fata de 84% din populatia Olandei si 57% din cetatenii Uniunii Europene.

Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei a lansat proiectul "Ghiseul Virtual de Plati" la finele anului 2005. Serviciul de plata online a amenzilor de circulatie a presupus interfatarea sistemului de gestiune a amenzilor de circulatie la nivelul Brigazii de Politie Rutiera a Municipiului Bucuresti si a Ghiseului Virtual de plati.

In cadrul procedurii de achizitie publica, (licitatie deschisa) pentru dezvoltarea si implementarea proiectului/portalului au fost depuse oferte de catre: Forte Business Services, Total Soft, UTI Systems, Softwin, Crescendo International, Softnet Development & Consulting si Siveco Romania. S-a declarat castigatoare oferta companiei Softwin, valoarea totala a contractului fiind de 329.900,96 lei.

Aceasta modalitate de plata a fost inclusa in cadrul programului de e-Government. In prezent, intretinerea proiectului este efectuata de catre specialistii Directiei Generale pentru Tehnologia Informatiei si Programe Europene din cadrul Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI).

NewsIn