Inflatia mare poate atrage o dobanda cheie de 9,5%, iar leul slab ajuta balanta de plati

Data publicarii: 12-03-2008 | Economie

Nivelul ridicat al inflatiei din primele doua luni ale anului ar putea determina banca centrala sa mareasca dobanda cheie la 9,50% la urmatoarea sedinta de politica monetara, dar temperarea deficitului comercial si a celui de cont curent depinde de cat se va deprecia leul in 2008, spun analistii.

"Inflatia s-a situat cam pe unde se astepta piata, iar noi ne asteptam ca banca centrala sa mareasca dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual pana la 9,50% pe an. Nu cred ca vor avea motiv sa mareasca dobanda cheie peste 9,50-10%, in conditiile in care o astfel de masura isi face efectul cam in sase luni, or peste jumatate de an ne asteptam ca inflatia sa fie la un nivel scazut", a declarat seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Analistul Raiffeisen anticipeaza o crestere continua a preturilor de consum pana in aprilie, cand anticipeaza un varf al inflatiei anuale de 8,70%, pentru ca din a doua parte a anului sa putem vedea o redresare a acesteia.

Preturile de consum au crescut, in februarie, cu 0,7% fata de luna anterioara, iar fata de anul anterior - cu 7,97%, potrivit datelor afisate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

Economistul sef al BRD SocGen, Florian Libocor, anticipeaza insa ca "efectul asupra monedei nationale va fi unul neutru", in conditiile in care datele publicate de Statistica releva o inflatie in ton cu asteptarile pietei. "In lumina acestor date, ne asteptam ca BNR sa mentina dobanda de politica monetara la urmatoarea sedinta din 26 martie", a mai spus Libocor.

"Cresterea economica din ultimul trimestru al anului trecut (de 6,6% n.r.) reflecta un exces de cerere, care cred ca va continua si in 2008. De accea ma astept ca BNR sa mareasca dobanda cheie cu 0,50 puncte procentuale la urmatoarea sedinta de politica monetara", a declarat economistul ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Mentinerea cursului la 3,70 lei/euro ar ajuta la diminuarea deificitului de cont curent in 2008

"Aceasta este a doua luna consecutiv in care ritmul de crestere anuala a exporturilor (+17%) il devanseaza pe cel al importurilor (+11,3%). Consideram ca aceste date sunt de bun augur si credem ca vor avea un impact pozitiv asupra evolutiei leului, daca tendinta se va mentine si in lunile urmatoare", a adaugat Libocor.

Exporturile au insumat, in ianuarie, 2,42 miliarde euro, iar importurile, 3,84 milioane euro, ceea ce a dus la un deficit comercial de 1,41 miliarde euro, cu 2,8% mai mare decat cel inregistrat in prima luna din 2007, potrivit datelor afisate, marti, de Institutul National de Statistica (INS).

"Datele bune despre deficitul comercial ne fac sa speram la o ajustare a acestuia si a celui de cont curent in 2008. Noi estimam ca deficitul de cont curent se va mentine la 14% din PIB in acest an, mai ales daca cursul de schimb se va mentine in cea mai mare parte a anului la un nivel ceva mai ridicat, de 3,60-3,70 lei/euro", a declarat seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.

Efectul imediat al acestor date ar trebuie sa fie pozitiv, cel putin asupra leului, ceea ce deja s-a vazut, sustine economistul ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc.

Cursul afisat marti de banca centrala arata o apreciere cu aproape doi bani (0,48%) a monedei nationale fata de euro, de la 3,7164 lei/euro, cat era luni, la 3,6984 lei/euro.

Cat priveste datele despre balanta comerciala pe termen mediu, trebuie sa asteptam mai multe date pentru a vedea in ce masura s-ar putea aplatiza. Ne asteptam deocamdata la o adancire a deficitului comercial in 2008 si implicit si la o crestere a ponderii deficitului de cont curent in PIB, eventual pana la 15%, de la 14% in 2007", a declarat pentru NewsIn economistul ING Bank Romania.

Alexandru-Chidesciuc a explicat insa ca deprecierea leului ar fi utila pentru temperarea acestor deficite, iar "o rata mai slaba de 3,70-3,80 lei/euro ar fi benefica pentru balanta de plati".

NewsIn