CE a agreat noua formula a taxei auto pe masinile non-euro si euro 1 si cere modificari la euro 3

Data publicarii: 12-03-2008 | Economie

Comisia Europeana agreeaza cresterea cuantumului taxei de prima inmatriculare pentru masinile non-euro si euro 1 si cere, in acelasi timp, introducerea criteriului CO2 si pentru masinile euro 3, a declarat ministrul Mediului, Attila Korodi.

Ministerul Mediului si cel al Finantelor, institutiile abilitate de guvern pentru crearea proiectului de lege privind taxa auto, trebuie sa introduca principiul poluarii cu dioxid de carbon si pentru masinile euro 3, nu doar pentru cele euro 4, unde, de asemenea, Comisia Europeana a avut de facut unele observatii.

"Oficialii de la Bruxelles ne-au dat de inteles ca agreeaza cresterea cuantumului taxei auto pentru masinile non-euro si euro 1, dar ca mai trebuie analizat in privinta autovehiculelor euro 3 si euro 4", a precizat Attila Korodi.

Potrivit unor reprezentanti ai Guvernului, introducerea criteriului emisiilor de CO2 si pentru masinile euro 3 se loveste de o problema tehnica, avand in vedere ca nu toate masinile de acest tip au trecut in cartea tehnica nivelul emisiilor de dioxid de carbon. "In acest fel, apare o discriminare intre proprietarii aceluiasi tip de masina", au declarat reprezentantii Executivului.

Pentru masinile Euro 1 si Euro 2 - unde nu se poate folosi criteriul emisiilor de CO2 - se va lua in calcul catalizatorul. Taxa pentru masinile non-euro va creste, comparativ cu grila de taxare anterioara. Reprezentantii Guvernului doresc, astfel, sa descurajeze achizitionarea masinilor non-euro, avind in vedere ca, incepand cu 2011, nu va mai fi permisa circulatia acestui tip de masini in UE.

Guvernul a aprobat, la mijlocul lunii februarie, memorandumul referitor la taxa auto, prin care ministrii responsabili sunt mandatati sa prezinte Comisiei Europene noua forma a taxei, sa o supuna dezbaterii publice si sa reglementeze modificarile "cat mai repede", printr-o ordonanta de urgenta. Noua propunere, a treia din cele care au fost trimise, pana acum, la Bruxelles, include recomadarile ONG-urilor cu privire la emisiile poluante, dar si pe cele ale Parlamentului Romaniei.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Calin Popescu-Tariceanu, printr-o scrisoare trimisa luni, sa anuleze taxa auto si sa returneze banii incasati, seful statului somandu-l pe primul-ministru sa nu-i mai desconsidere pe romani.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: